Z jogurtom in mlečnimi izdelki do bujne rasti in lepih pridelkov

2.6.2023 | 13:10

Pexels, edit: njena.si

Pexels, edit: njena.si

Jogurt je odlična izbira za malico in dodatek pri pripravi jedi. Ste pomislili, da ima lahko pozitiven učinek tudi na vrtu? Jogurt bo izboljšal rast rastlin, uničil plesni, pripomogel k nastajanju komposta …

Vemo, da so probiotiki še kako pomembni za naše zdravje, izboljšujejo prebavo in krepijo imunski sistem. Nič manj pa niso koristni na domačem vrtu. Raziskave so pokazale, da jogurt deluje podobno kot rastlinski probiotiki, dobre bakterije v rastlinah, kot so grah, leča, krompir in fižol; pomagajo namreč pri fiksiranju vsebnosti dušika v rastlini in izboljšujejo njeno rast.

Uničevalec plesni

Če želite lepe zaplate mahu, zmešajte skodelico jogurta z dvema žlicama mahu, da nastane gosta pasta, ter nanesite na prostor, kjer želite mah gojiti. Površino redno zalivajte.

Jogurt lahko na vrtu uporabite za zaščito rastlin pred glivičnimi boleznimi. Odlično bo preprečil gnilobo, pepelasto in druge plesni. Vse, kar morate storiti, je, da dodate žlico navadnega jogurta v skodelico vode, dobro premešate, mešanico prelijete v razpršilko in jo razpršite po prizadetih listih. Škropivo lahko uporabljate tudi kot preventivo. Mikrobi v jogurtu se borijo s patološkimi organizmi tako, da na listih ustvarijo zaščitno plast. Enako učinkovita je sirotka, tekočina, ki se nabira na vrhu jogurta, saj je polna dobrih mikrobov.

Dodajte h kompostu

Jogurt dodajte na kompostni kup ter ga prekrijte z žagovino in listi. To bo povečalo rodovitnost tal in spodbudilo razvoj mikrobov. Prst bo še bogatejša z minerali in hranili, kar bo pospešilo rast vrtnin, zelenjave, zelišč in sadja.

Naravno gnojilo

Iz jogurta ali sirotke lahko pripravite tudi naravno gnojilo, ki bo rastline dobro oskrbelo z dušikom in fosforjem. Jogurt zmešajte z vodo v razmerju 1 : 1 in enkrat na mesec zalivajte po tleh. Mešanico lahko uporabljate tudi na okrasnih vrtovih in za balkonske rože. Redna uporaba bo izboljšala sposobnost rastlin za vnos dušika.

Izboljšajte rast citrusov

Če želite izboljšati rast citrusov, jogurt zmešajte z nekaj vode, da postane povsem tekoč, nato pa z mešanico zalijte tla okoli limonovcev ali drugih citrusov. Mešanica je idealno gnojilo, ki bo poskrbelo, da bodo vaši citrusi bogato obrodili. Gnojenje lahko ponovite enkrat mesečno.

Franc Zoran

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava