DL: Nova Podobnikova knjiga - Človek, nikar!

3.6.2023 | 12:15

Lojze Podobnik (Foto: L. M.)

Lojze Podobnik (Foto: L. M.)

Lojze Podobnik iz Vrhpolja pri Šentjerneju v upokojenskem stanu ne miruje. Že kot mlad je pisal prve verze, v tretjem življenjskem obdobju, ko je končal službo kriminalista v novomeški policiji, pa je za literarno ustvarjanje našel več časa. Piše pesmi, črtice, izdal je že nekaj knjig, v načrtu ima tudi roman.

Pred kratim je pri Kulturno-političnem društvu Komunist izšla njegova nova pesniška zbirka z naslovom Človek, nikar!, ki naslovno spominja na pesem Simona Gregorčiča Človeka nikar. Kot pravi Podobnik, je rdeča nit tokratne poezije kaos v današnji družbi, pa ne le pri nas, ampak na splošno v svetu. »Človek se je začel spreminjati, izgublja človečnost, ljubezen do vsega, ne loči več med dobrim in zlim, preveč je egoističen, bori se le za premoženje in uspeh. Ljudje se v takšnem kaosu spreminjajo v nekakšne virtualne lutke. Kriv pa je kapital, ki je človeštva vladar,« pove.

V Podobniku vlada notranja potreba, da kar naprej razmišlja in piše. Ni dneva, da ne bi zapisal kakega stavka, misli, verza, pravi. Kritično opazuje družbeno dogajanje in je razočaran. V pesmih se sprašuje: kdo je človek; kaj se je z njim zgodilo; kdaj je postal zver, ki uničuje lastni zarod; zakaj težnje k samouničenju … »Iščem odgovore in skušam pomiriti zatečene vzorce v svoji glavi, skušam si ustvariti realno podobo in se dokopati do resnice, ki bi ponudila smisel našega poslanstva. Nikakor ne morem dojeti, da je za vse zlo – danes in vedno – kriv človek, ki zaradi lastnih interesov ustvarja vojne, lakote, trume brezdomcev …,« pripoveduje.

Da Podobnikove pesmi – zbirka je likovno opremljena – nagovarjajo k razmišljanju, v spremni besedi v knjigi pravi prof. Alberto Avguštinčič. Na očitke nekaterih bralcev, da so pesmi politične in agitatorske, pa Podobnik odgovarja: »Vsaka poezija je avtorjevo videnje nekega časa v nekem prostoru in sam opozarjam na stvari, ki se mi zdijo pomembne.«

Članek je bil objavljen v tiskani številki Dolenjskega lista

L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava