Katero je balkonsko cvetje, ki ne potrebuje veliko nege?

8.6.2023 | 13:30

Hortenzija (Foto: Dreamstime)

Hortenzija (Foto: Dreamstime)

Zakaj ne bi bil zunanji prostor vaša mala oaza miru? (Foto: Dreamstime)

Zakaj ne bi bil zunanji prostor vaša mala oaza miru? (Foto: Dreamstime)

Okrasna kopriva (Foto: Shutterstock)

Okrasna kopriva (Foto: Shutterstock)

Pelargonije (Foto: Pexels)

Pelargonije (Foto: Pexels)

Fuksija (Foto: Pixabay)

Fuksija (Foto: Pixabay)

Portulaca grandiflora (Foto: Pixabay)

Portulaca grandiflora (Foto: Pixabay)

Pomlad je idealen čas za okrasitev vašega balkona. Oaza za sprostitev ni popolna brez rastlin, zlasti cvetja, a pri izbiri vrst je treba paziti, da so primerne za odprt prostor.

Rože so čudovita dekoracija, ki lahko polepša tako notranji kot tudi zunanji prostor. Ko kupujete rastline za zunanji prostor, je zaradi spremenljivih zunanjih razmer pred nakupom in sajenjem pomembno vedeti, kako skrbeti za določeno vrsto. Mi smo izbrali vrste, ki zahtevajo malo nege, a zagotovo polepšajo vsak balkon.

Okrasna kopriva

Ne zahteva posebne nege, razen občasnega zalivanja. Vse to vam bo povrnila z bujnimi listi čudovitih barv. Za razliko od navadne koprive listi okrasne koprive ne povzročajo mravljinčenja na koži. Da bi bila rastlina zdrava, redno odstranjujte cvetove, ki podaljšujejo rastlino, kar zanjo ni dobro. Spodbujati jo je namreč treba, da raste v širino.

Pelargonija

Pelargonija je ena najpogostejših rastlin, ki jih boste našli na balkonih in terasah, in to ne brez razloga. So enostavne za nego in zelo hvaležne, trajajo pa dolgo. Delimo jih na pokončne, polviseče, viseče, pelargonije z okrasnimi listi in dišeče Balkonsko cvetje, ki ne potrebuje veliko negepelargonije. Njihovi listi so mesnati, cvetovi pa čudovitih živahnih barv. Zalivajte jih zmerno, ob vročem vremenu ali morebitni suši pa redno odstranjujte porumenele liste in posušene cvetove. pred ponovnim zalivanjem obvezno pustite, da se zemlja popolnoma posuši.

Hortenzija

Če prav se hortenzije najpogosteje gojijo v zemlji, lahko zelo lepo uspevajo tudi v loncih. Njihovi veliki okrogli cvetovi so zelo različnih, čudovito pastelnih barv, rastlina pa zelo hitro raste, zato jo že na začetku posadite v nekoliko večji lonec. Hortenzije ne marajo sonca, zato jih postavite v senco in redno zalivajte, a pazite, da jih ne zalivate po cvetovih! pozimi rastlini obrežite cvetove in jo hranite v notranjem prostoru.

Fuksija

Ta zanimiva rastlina v obliki zvona obožuje senco in jo je najbolje saditi v široke lončke. Barve cvetov so lahko od rožnate prek rdeče do modrikaste. pozno jeseni in pozimi jih je najbolje hraniti v notranjosti, v prostoru brez ogrevanja, medtem ko bodo spomladi in poleti najbolje uspevale v senci. Zalivajte jih redno in obilno, rade imajo tudi pršenje z vodo, še posebno zvečer, ko ni več vroče.

Velecvetni portulak

In končno smo prišli do rastline, ki prenese zelo sušna obdobja. Ima igličaste liste, cvetovi pa so lahko različnih barv - oranžne, rožnate, bele, rumene ali rdeče. Cvetovi se odprejo zjutraj, v mraku pa se zaprejo. Kar zadeva nego, ni zahteven, saj ga lahko zalivamo bolj poredko. Rad ima suho zemljo, zato tudi ne potrebuje nobenega gnojila. Da pa spodbudite redno cvetenje, odstranjujte uvele cvetne glave.

Revija Liza Maja

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava