Lokalno.si
© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Recept: Testeninska pita iz jajčevcev, bučk in rikote


31. 8. 2023, 13.30
Posodobljeno
01. 09. 2023 · 11:38
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

_zzpita.jpg
arhiv revije Lisa Maja
Testeninska pita iz jajčevcev (Foto: arhiv revije Lisa Maja)

##IMAGE-4023788##

Jajčevci ali melancani so odlični za peko na žaru, še boljši v kakšni kombinaciji s paradižnikom in testeninami. Zelo hitro vpijejo maščobo, zato je pomembno, da jih pravilno pripravimo.

Jajčevci so dober vir prehranskih vlaknin, ki spodbujajo prebavo, mineralov magnezija in kalija, ki pripomoreta k čvrstim kostem, ter kalija in natrija, ki učinkujeta blago diuretično. Lupina jajčevcev vsebuje tudi vitamin C in nekatere druge vitamine (A, K, niacin), zato jih ne lupimo. Grenčine v njihovem soku pospešujejo izločanje žolča in lahko spodbujajo delovanje jeter. Jajčevci naj bi delovali tudi blago odvajalno in protibakterijsko.

Testeninska pita iz jajčevcev, bučk in rikote

Sestavine:

300 g testenin
sol
150 g pancete (lahko jo nadomestimo s slanino)
1 šopek peteršilja
200 g rikote
2 jajci
200 ml mleka
100 ml smetane
80 g naribanega parmezana
100 ml sesekljanega paradižnika
mlet črni poper
80 g kaper
1 majhen jajčevec
1 majhna bučka

Priprava:

1. Testenine skuhajte v slani vodi, jih odcedite, sperite s hladno vodo in pustite, da se odtečejo. Panceto narežite na trakove, peteršilj na drobno sesekljajte.

2. V skledo stresite rikoto, jajci, mleko, smetano, polovico naribanega parmezana in sesekljan paradižnik. Dobro premešajte. V drugi skledi zmešajte kuhane testenine, sesekljano panceto, peteršilj in kapre. Solite in poprajte.

3. Pekač za torte namažite z oljem. Vanj dajte mešanico s testeninami, pokrijte s 4/5 mešanice rikote. Jajčevce in bučke narežite na tanke rezine in jih položite na vrh. Prekrijte s preostalo zmesjo in posujte s parmezanom.

4. Pokrijte s folijo in pecite v ogreti pečici pri 200 °C približno 25 minut. Nato odstranite folijo in pecite do zlate barve. Pustite nekaj časa počivati, nato narežite na porcije.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.


© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o.

Vse pravice pridržane.