Iskrivo v živo ☆ Dr. Alenka Zupančič v pogovoru z dr. Stojanom Pelkom, Škrabčeva domačija Hrovača

13.9.2023 | 19:00

Skicirani zapiski z delavnice o Antigoni v Bruslju pred nekaj leti so poniknili med avtoričine računalniške fajle, znova jih je osvetlilo brskanje v času korone. To je bil začetek vznemirljivega premisleka, ki se je razvil v novo verzijo klasične Antigone in nazadnje letos izšel kot knjiga hkrati v Sloveniji in ZDA.

Vabljeni v sredo, 13. septembra, ob 19. uri v skedenj Škrabčeve domačije na jesensko zresnjen dialog ob knjigi

 Pustila bi jih trohneti: Antigonina paralaksa filozofinje dr. Alenke Zupančič.

Pogovor z njo o Antigoni, junakinji za vse čase, bo vodil dr. Stojan Pelko.

Dr. Alenka Zupančič je ženski steber slovite ljubljanske »trojke«, kjer ji delata družbo dr. Mladen Dolar in dr. Slavoj Žižek, pri katerem je tudi doktorirala (mentor doktorata na Université Paris VII je bil Alain Badiou). Raziskovalka na Filozofskem inštitutu ZRC SAZU in predavateljica na European Graduate School v Švici je cenjena sodelavka mednarodnih revij, njena predavanja privabljajo občinstva po vsem svetu, od Bostona do Pekinga.

V knjigi Pustila bi jih trohneti: Antigonina paralaksa je razvila drugačno interpretacijo Sofoklejevega teksta, s katero se je odmaknila od abstraktnega univerzalizma tradicionalnih interpretacij. Antična zgodba o Antigoni, ki za vsako ceno vztraja pokopu padlega brata, se pač obnavlja vedno znova. Ali, kot pravi avtorica: vrača v času kriz in prelomnic. Kot bi besedilo imelo moč, da na vsakič drugačen način izrazi neke zagate teh trenutkov.

Večer bo gotovo presegel zarisani krog. Dr. Alenka Zupančič enako suvereno odgovarja na vprašanja o Kantu, komičnem ali seksu, pogovor pa se bo neogibno dotaknil tudi njenih lucidnih tez o Shakespearu, filmu in – sodobnosti.