DL: Večne težave mestne tržnice - Vlomi, razgrajanje in še kaj

16.9.2023 | 19:00

Majda Lokovšek na tržnici prodaja že 35 let. (Foto: I. Vidmar)

Majda Lokovšek na tržnici prodaja že 35 let. (Foto: I. Vidmar)

Tržnica je bila leta 1952 z Glavnega trga preseljena na Florjanov trg začasno in že več kot pol stoletja čaka na temeljito ureditev – Nekateri kljub številnim težavam še vztrajajo – Popivanje, razgrajanje, narkomani in vlomi

Glede na zanemarjenost in neprivlačnost novomeške tržnice za kupce je pravi čudež, da nekateri prodajalci na njej še kar vztrajajo. Ne le, da jim tržnica ne ponuja danes za tovrstne objekte samoumevnih razmer, ampak se vlomi v objekte in kraje kar vrstijo, ponoči pa je tržnica prizorišče popivanja, razgrajanja in zbirališče narkomanov. Čeprav je gradbeno dovoljenje za prenovo zdaj končno pravnomočno, bi bilo dobro najemnikom nekako pomagati, da preživijo čas do prenove.

Novomeška tržnica že zdavnaj nima več vloge, kakršno je imela, ko jo je na kraj, kjer je še danes, leta 1952 začasno prestavil arhitekt Marjan Mušič, ko je načrtoval prenovo starega mestnega jedra oziroma Glavnega trga. Ker je bila to takrat le začasna rešitev, se z njenim projektiranjem in umeščanjem v prostor niso prav posebej trudili, zato se je hitro pokazala potreba po prenovi, ki pa se je mesto zelo dolgo ni lotilo, pa tudi ko se je občina leta 2009 odločila zanjo, nihče ni pričakoval, da bo na začetek prenove treba čakati še najmanj poldrugo desetletje.

Leta 2009 je občina izdelala projektno nalogo za izvedbo urbanistične arhitekturne delavnice, istega leta so na Zavodu za varstvo kulturne dediščine pripravili konservatorski program za prenovo. Potem ko so svoje opravili arheologi in je komisija kot najboljšo izbrala idejno zasnovo ljubljanske arhitekturne pisarne Studio Pirss, je občina v začetku avgusta leta 2013 oddala vlogo za pridobitev gradbenega dovoljenja. Komunala Novo mesto je kot upravnica tržnice takrat najemnikom že jasno povedala, da bo treba 15. oktobra vso dejavnost začasno preseliti na tedaj še neznano lokacijo, a selitve potem ni bilo, saj sta se izdaja gradbenega dovoljenja in njegova pravnomočnost zaradi pritožb sosedov zavlekli za celih deset let. Ker se dolgo ni nič premaknilo, so pred šestimi leti na takrat že zelo zanemarjeni tržnici izvedli vzdrževalna dela. Odstranili so azbestno kritino in postavili novo streho, popravili stopnice in omet na opornih zidovih, vse stene tržnice in hiške obili z lesenim opažem ter zamenjali svetila, kar je vse skupaj stalo okroglih 60.000 evrov.

Novomeška tržnica je bila tu leta 1952 postavljena le začasno. (Foto: I. Vidmar)

Novomeška tržnica je bila tu leta 1952 postavljena le začasno. (Foto: I. Vidmar)

Majda Lokovšek, ki v znameniti Kokini mesnici prodaja mesnine že celih 35 let, prvih pet let v kiosku varaždinskega podjetja Koka, katerega ime se med strankami drži še danes, potem pa cela tri desetletja kot zasebnica, pravi, da je že večkrat skoraj obupala, nazadnje v času letošnjega Festivala situl, ko so že tretjič v pol leta vlomili v njen lokal in od tam odnesli za več kot 2.000 evrov trajnih mesnih izdelkov – suhih klobas, salam, bržol, šunk in pršutov. »V pol leta so vlomili kar trikrat, vsakič tudi v sosednjo trgovino z oblačili. Decembra so odnesli le menjalni denar, junija pa so spraznili obe vitrini s sušenimi mesninami in uničili mesoreznico. Velika težava je tudi dogajanje na tržnici, kadar ta ne obratuje. Zbere se tudi do deset moških, prinesejo nekaj platojev piva in popivajo pa tudi razgrajajo. Običajno govorijo v tujem jeziku, marsikdo tu tudi prespi. Ko pridem ob šestih zjutraj, moram najprej počistiti, saj nočni gosti pustijo za sabo kup odpadkov in iztrebkov. Kar se tega tiče, bi veliko pomagalo, če bi na vstopnih krajih namestili vrata ali ograjo. Verjamem, da bo po prenovi vse to urejeno, a do takrat je še daleč,« razmere na tržnici opisuje Majda Lokovšek.

S tem, kaj se dogaja na tržnici, so seznanjeni tudi na občini, kjer se je podžupan Urban Kramar pred kratkim sestal tudi z najemniki. »O vse številnejših vlomih in drugih kršitvah javnega reda in miru na tem območju so nas obvestili Krajevna skupnost Center in najemniki prostorov na tržnici. V sodelovanju med redarsko službo in policijo bomo predvsem ponoči poostrili nadzor s patruljnimi obhodi. Podnevi predlagamo, da se kršitve prijavijo policiji ali redarski službi, da bodo ustrezno ukrepali. Z upravljavko objekta, Komunalo Novo mesto, bomo preučili tudi možnosti dodatnih ukrepov,« je povedal po sestanku.

Prenovljena tržnica se bo raztezala na več kot 1.300 kvadratnih metrih površin, zasnovana bo v treh etažah, sestavljali jo bodo zaprti del s stalno ponudbo, odprti del z nadstrešnico in pokriti del s kletjo. V projektu bodo prenovili tudi Florjanov trg in Glavni trg 25. Za prenovo tržnice si v novi evropski perspektivi 2021–2027 obetajo sofinanciranje iz mehanizma celostnih teritorialnih naložb.

Članek je bil objavljen v julijski tiskani številki Dolenjskega lista

I. Vidmar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava