DL: Zakaj zidanicam ne bi dali hišnih številk?

19.9.2023 | 14:40

Simbolna slika (Foto: arhiv DL)

Simbolna slika (Foto: arhiv DL)

»V prejšnjem Dolenjskem listu me je zmotil članek o zidanicah. Tisti, ki je pisal, je predlagal drastične ukrepe, jaz pa pravim tako: vinogradov je čedalje manj, ker se tudi čedalje manj pije,« je dejala klicateljica iz Mokronoga. V podkrepitev tega je povedala, da ne pozna več nobenega pijančka. »Še tisti, ki kdaj kam gre, na kakšno prireditev ali zabavo, in bi kaj spil, tega ne stori, če vozi, saj se boji visokih kazni,« je dejala.

Kot je povedala, ne ve, zakaj ne bi zidanice stale in zakaj jim ne bi dali hišnih številk. »Tisti, ki ima vinograd doma, ga ima, kdor ga nima, ga pač nima. Sicer se bo vse zaraslo. Bomo imeli samo grmovje pa volkove in medvede,« je dejala. Okrog Mokronoga je, kot je povedala, nekaj takšnih vinskih goric, kjer ne dobiš nobenih dovoljenj, so pa samo še dva ali trije majhni vinogradi, vse preostalo je že v gošči. »Ponekod še kosijo, drugje pa je že grmovje,« je dejala.

Prepričana je, da kazni ne bodo pomagale. »Če človek nima interesa, da bi imel vinograd, ga ne bo imel,« pravi.

K temu je še dodala, da mladi nimajo interesa, ker ne pijejo več vina, ampak pivo.

Članek je bil objavljen v julijski tiskani številki Dolenjskega lista v rubriki HALO, tukaj bralec Dolenjca!

Na telefonski številki 07/ 39 30 500 vas čakamo vsak četrtek med 20. in 21. uro.

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (4)

1d nazaj–5     + (0)     – (5)     Oceni delec 

Uuuau. Človek kar onemi koliko neumnosti je gospa izrekla.

1d nazaj+9     + (9)     – (0)     Oceni Jožko 

Gospa je navedla nekaj splošno znanih dejstev, znanih vsem ki se jih ta problematika tiče. In to nikakor niso neumnosti za katere bi bilo potrebno "onemeti" ! Škodljivo delovanje predlaga pisec osnovnega članka, ki se očitno ne zaveda, da se časi spreminjajo in da bo s svojimi težnjami, v kolikor bo pri njih vztrajal in nebodigatreba celo uspel, povzročil marsikomu velike težave (za "onemeti") ...

14h nazajOceni delec 

Dovolite, da podkrepim z argumenti zakaj ''neumnosti''. 1a) Gospa ne pozna več nobenega pijančka. 1b) To, da gospa ne pozna nobenega, ne pomeni, da jih ni. Samo stopi naj kam širše, dlje in bo videla koliko ogromno je ne samo pijančkov ampak pijancev. Takšnih, ki se dnevno napijejo, maltretirajo družinske člane. In takšnih, ki navzven delujejo situirani, kamorkoli pa gredo v družbo, si ne morejo pomagati, da iz tovrstnih srečanj domov ne vozijo opiti. Tudi med mladino je vse preveč uživanja alkohola. Pijanstvo namreč ne pride izključno z domačim vinom. 2a) Kot kaže, ljudje ne pijejo, če gredo kam, ker se bojijo visokih kazni. 2b) To, da se ljudje bojijo visokih kazni, je najbolj butasta izjava kar jih je možnih. V prvi vrsti bi se ljudje morali bati za svoje in tuje zdravje. Zlato pravilo. Normalen človek kadar gre kam, ne pije alkohola izključno zato, ker se zaveda posledic, ki jih v opitem stanju lahko stori. Lahko zleti s ceste, se zaleti v drugo vozilo, povozi koga ipd. 3a) Po njeno, če bo vse zaraslo, bomo imeli samo volkove in medvede. 3b) Volkovi in medvedi so tukaj od nekdaj. Človek je ta, ki izpodriva njihovo bivalno okolje. In volkovi ter medvedi pridejo med ljudi, ker v gozdu nimajo dovolj hrane (njihova prehranska veriga ne deluje) ali pa zato, ker ljudje okrog domov ne skrbijo za odstranjevanje hrane. Če bo vse zaraslo, to ni povod, da pridejo volkovi in medvedi. 4a) Zakaj bi zidanice stale in zakaj jim ne bi dali hišnih številk? 4b) Še ena velikanska neumnost. Hišna številka se ne dodeljuje kar tako. Že pri novogradnjah naj preveri kaj vse mora biti urejeno in opravljeno na objektu, da sploh lahko pridobi hišno številko. Veliko zidanic tega ne izpolnjuje. Še bolj problematično pa je, da z dodelitvijo hišne številke, je potem avtomatično potrebno skrbeti za odvoz smeti, opravljanje zimske službe (pluženje), dostavo pisemskih in paketnih pošiljk, razvoz osnovnošolskih otrok, ki živijo izven mesta ipd. Veliko prebivalcev v takih objektih začne potem izsiljevati, da bi tam imeli vodovod, kanalizacijo, optično povezavo ipd. Kdo lahko to zagotavlja, če so mnoge od zidanic na nemogočih lokacijah? Sicer banalno, da to nazadnje omenjam, vendar pisec originalnega članka, ki ima enako razmišljanje kot ga imam sam, je omenil tudi določena naselja, v katerih sem že bil in jih bežno poznam. Tam je živi kaos tako glede hišnih številk kot umestitve objektov. In potem takšni kličejo, da naj jim pripeljejo kurilno olje, pričakujejo, da jim bo kurirska služba dostavila paket ali pa naročijo storitev na domu. Na lokaciji kjer naj bi bila ta hiša, ni pa ničesar. In potem sledijo posebni napotki, da se je potrebno spustiti v gozdu po makadamski poti nižje in vozilo pustiti pri prvi hiši, oni živijo pa v hiši izza te. Ključno vprašanje pa ostaja se je gradilo zidanice ali hiše? Pomen je očiten, razlika namena objekta prav tako.

1h nazajOceni Jožko 

Bistvo prvega članka, na katerega je gospa reagirala je, da se ukazuje kaj se bo delalo sicer slede kazni in nabijanje dodatnih davkov samo zato, da se bo avtor hvalil kako mi imamo nekaj kar drugje ni, ker je iz tega celo magistriral. To tako ne gre. Ne moreš nekomu ukazati zasajanje trt in ukvarjanje z vinogradništvom, ker to ni za vsakega. "Bejbibum"generacija, ki se s tem ukvarja, se poslavlja, naslednike pa to v večini ne zanima. Okoli hišnih številk vtipkajte v iskalnik "Določitev hišne številke" in koga zanima, mu bo pojasnjeno kako in zakaj to tako gre. Ostalo o pijančkih, zvereh in podobno, ni poanta tega članke in o tem ne bi. Že sedaj se vzorno skrbi po teh področjih za odvoz smeti, pluženje, uredilo se je elektro omrežje, napeljalo optično omrežje. Napeljave vodovoda pa se je županstvo zgleda, ustrašilo. Mogoče prav zaradi agresivnosti posameznikov glede izgleda področja. Ni fer ! Sprehajalne potke da, mostički, bazenček, športni objekti itd, to ni problem. Stroški v desetinah milionov evrčkov za "afneguncanje". Še vodo napeljat, a to pa ne. Se bodo še bolj naseljevali. Tretjerazredni občani. Pa še štrafat jih je treba, če se ne bodo ravnali tako kot jim je zaukazano. Spelte se nekam.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava