Damijan Kracina z Napačno ladjo v dolenjskih Benetkah

24.9.2023 | 09:00

Iz postavitve razstave v GBJ, Damijan Kracina,  Napačna ladja , 2023.

Iz postavitve razstave v GBJ, Damijan Kracina, Napačna ladja, 2023.

Damijan Kracina z Napačno ladjo v dolenjskih Benetkah
Damijan Kracina z Napačno ladjo v dolenjskih Benetkah
Damijan Kracina z Napačno ladjo v dolenjskih Benetkah
Damijan Kracina z Napačno ladjo v dolenjskih Benetkah
Damijan Kracina z Napačno ladjo v dolenjskih Benetkah

V Galeriji Božidar Jakac – Muzej moderne in sodobne umetnosti, Kostanjevica na Krki bomo v petek, 29. septembra 2023, ob 19. uri, odprli občasno razstavo Damijan Kracina: Napačna ladja.

Kustos razstave: Miha Colner

Lokacija: Galerija Božidar Jakac – Muzej moderne in sodobne umetnosti, Kostanjevica na Krki, razstavišče Lapidarij

Odprtje razstave: petek, 29. september 2023, ob 19. uri

Trajanje razstave: 30. september 2023 – 25. februar 2024

O razstavi:

Razstava z naslovom Napačna ladja predstavlja celostno prostorsko delo umetnika Damijana Kracine, sestavljeno iz kombinacije novih in starejših del, ki s svojimi zgodbami in vizualnimi zasnovami vpeljujejo večplastne pomene. Tudi tokrat se umetnik v svojih delih posveča fiktivnim, fantazijskim, distopičnim, a nemara dokaj verjetnim scenarijem potencialnih prihodnosti najrazličnejših živih bitij, ki domujejo na planetu Zemlja.

Kracina tudi s pričujočo razstavo nadaljuje svojo značilno satirično interpretacijo sobivanja različnih vrst živih bitij in tehnoloških priprav, kar z vizualnimi sredstvi prenaša v humorne objekte in prostorske instalacije. V preteklih dvajsetih letih je pogosto ustvarjal oblike in podobe namišljenih živih bitij, ki bi lahko obstajala v geološki zgodovini, a so postala žrtve enega od velikih izumrtij v dolgi zgodovini planeta. Tudi s svojimi novejšimi deli se še vedno ironično odziva na interpretacije razvojne teorije in ostale hipoteze o nastanku sveta, ki tudi v času empirične znanosti še vedno zlahka burijo duha. Hkrati pa aludira na aktualna okoljska nesorazmerja v sodobnem svetu, ko je velika množica divjih živih bitij zaradi razbohotenja človeka kot ultimativne invazivne vrste obsojenih na propad in izginotje. Razstava Napačna ladja tako namiguje na idejo o poskusu pobega človeške vrste iz prenasičenega planeta z vsemirskim plovilom, ki potnikom vsaj navidezno omogoča (skoraj) vse potrebno ugodje, ki pritiče sodobnim življenjskim slogom. Pobeg v širjave in globočine onkraj človeškega zaznavnega sveta, kjer naj bi popotniki oziroma ubežniki nemara našli bolj ugodno okolje, ki ga je mogoče dlje in bolj kakovostno izkoriščati, je zaznamovan z večno željo človeka po popolnem primatu in večnem odkrivanju novih svetov in organizmov.

O umetniku:

Damijan Kracina (1970) je sodobni umetnik, ki prvenstveno deluje na področju kiparstva, kljub temu pa je njegova ustvarjalna praksa izrazito interdisciplinarna. Leta 1996 je diplomiral je na oddelku za kiparstvo in leta 1999 zaključil podiplomski študij kiparstva in videa na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Aktivno deluje in razstavlja od leta 1992, ko je soustanovil umetniško skupino Provokart. Med leti 1997 in 2000 je bil umetniški vodja umetniškega centra Artilerie Kluže, leta 2005 pa je bil soustanovitelj umetniške skupine Društvo za domače raziskave. Od leta 2010 je zaposlen kot profesor na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani, kjer tudi živi in deluje.

 Galerija Božidar Jakac

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava