DL: Upad naročil v Beti - še manj kot v covidnem letu

25.9.2023 | 14:40

Direktorica Beti mag. Maja Čibej

Direktorica Beti mag. Maja Čibej

Letos za skoraj 40 odstotkov manj naročil, temu so prilagodili obseg proizvodnje in tudi število zaposlenih – Težave tudi zaradi drage energije, rasti stroškov dela in slabše interne učinkovitosti – Napete razmere v kolektivu, vandalizem in grožnja z odtegnitvijo dela plače

V metliški Beti, eni vodilnih evropskih proizvajalk barvane poliamidne preje, ki večino svoje proizvodnje izvozi, se že vse leto spoprijemajo z dramatičnim padcem naročil na vseh trgih. Ob tem so jo kot energetsko in delovno intenzivno panogo prizadele tudi visoke cene energentov in rast stroškov dela.

»Kot predelovalci sintetičnih materialov smo v verigi takoj za kemijsko industrijo, ki kot panoga beleži več kot 25-odstotni upad,« pravi direktorica Beti mag. Maja Čibej. »Konkretno v podjetju Beti letos opažamo 37-odstotni upad naročil glede na lani (januar–junij). Letošnjih naročil je celo manj kot v katastrofalnem covidnem letu 2020.«

Da bi zagotovili stabilno dolgoročno poslovanje, so se morali v podjetju, ki ima 129 zaposlenih, prilagoditi spremenjenim okoliščinam. »Glede na veljavno zakonodajo o pomoči gospodarstvu smo sicer upravičeni do kapice na električno energijo, vendar zaradi upada proizvodnje naša cena elektrike dosega 240 evrov na megavatno uro, s čimer ne moremo konkurirati niti znotraj EU, kaj šele zunaj. Prav tako kot srednje podjetje nismo bili upravičeni do pomoči v obliki čakanja na delo ali krajšega delovnega časa, čeprav druge evropske države poznajo te instrumente kot standardne instrumente za podporo podjetjem pri ohranjanju delovnih mest,« pravi Maja Čibej.

Zato rešitve v podjetju iščejo sami, s prestrukturiranjem. »Novim okoliščinam se trudimo prilagajati na kolikor mogoče mehke načine, denimo s tem, da se izkoristijo stari dopusti ali morebitni presežki ur. Prav tako odrejamo čakanje na delo, torej na naše stroške, in podobno. Žal pa se nismo mogli izogniti tudi najmanj prijetnemu ukrepu, to je zmanjšanju števila zaposlenih. 37-odstotni upad količin je pač ekstremna okoliščina in verjetno nihče ne preživi takega zmanjšanja obsega brez prilagajanja števila zaposlenih,« pojasnjuje.

Za nameček se v podjetju že od začetka leta 2022 spopadajo tudi s slabšo interno učinkovitostjo, ki se kaže v slabših kazalnikih. »Ocenjujemo, da je slabša interna učinkovitost posledica velikega števila novih sodelavcev, zaposlenih v letu 2022, v prvi vrsti zaradi upokojitev, in spremembe proizvodnega programa v zahtevnejše trajnostne materiale. Slabši kazalniki so v vseh proizvodnih fazah. Tovrstno problematiko rešujemo strokovno, po uveljavljenih metodologijah reševanja proizvodne problematike,« navaja direktorica.

Zaostrene razmere v podjetju pa se očitno kažejo tudi v razpoloženju zaposlenih. Kot smo izvedeli od enega od njih, je nedavno v sanitarijah, moških in ženskih, nekdo uničil opremo in celo z izločki večkrat namerno onečedil straniščni prostor. Kot odziv na to je vodstvo družbe z internim obvestilom delavcem napovedalo, da bo zaradi vandalizma od junijske plače vsem zaposlenim, ki uporabljajo omenjene sanitarije, odtegnilo del plače za pokritje stroškov sanacije.

Ko smo se pri direktorici pozanimali o pravnih podlagah za tak ukrep, nam je pojasnila, da je šlo za »grožnjo«, ki je za zdaj dosegla svoj namen, saj se vandalizem od takrat ni ponovil, stroški za sanacijo sanitarij pa »seveda niso bili« odtegnjeni od plač zaposlenih. »Je pa dejstvo, da vedno vsi zaposleni plačamo vse stroške – tako ali drugače,« je še komentirala direktorica.

Članek je bil objavljen v julijski tiskani številki Dolenjskega lista

B. B.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava