Recept na preizkušnji: Chilli con carne

27.9.2023 | 13:10

Chilli con carne (Foto: Shutterstock

Chilli con carne (Foto: Shutterstock

Ta recept je posvečen vsem mladim, ki se v kratkem odpravljajo iz domačega kraja študirat v katerega od univerzitetnih središč. Tam se ne bodo srečali le z nabiranjem znanja, temveč tudi z veščino, ki se ji pravi preživetje. Pri tem bodo zagotovo igrale pomembno vlogo pločevinke.

Chilli con carne ali po naše mesni čili je danes globalna jed. Naročiti jo je mogoče v tako rekoč vsaki mehiški restavraciji po svetu. Prav tako jo lahko sami pripravimo na zelo preprost način, s sestavinami, ki jih je mogoče kupiti za vsakim vogalom, tudi iz pločevink, kar predvsem ceni študentska skupnost. Jed je okusna in hranljiva, pa tudi poceni, saj lahko dva obroka skuhamo za manj kot deset evrov. Če je kaj ostane v posodi, jo lahko pojemo pozneje. Ne potrebuje posebnih prilog, jemo jo lahko kar s kruhom ali kuhanim rižem. Vsak pa si po svojem okusu lahko pripravi še različico, ki mu najbolj ustreza: bolj ali manj pekočo, z več ali manj sveže in mlete paprike ali mesa.

Še ena posebnost te »mehiške« jedi: nihče od domačinov je ne pozna, kot se je izkazalo v pogovoru s študenti iz te države, tako kot tudi ne sira načo, trdega takosa ali burita. Niti dekle s severa države niti fant s juga Mehike še nista slišala zanjo. Tudi v kuharski knjigi o mehiški kuhinji ni recepta. Baje so jed izumili v Teksasu in jo poslali v svet tako kot Italijani pico. A to ne moti duha veličastne jedi, ki se je vsak dan razveselijo mnogi po svetu.

Sestavine

300 g mešanega mletega mesa
1 čebula   
1 paprika (srednje velika, barva ni pomembna)
2 pločevinki rdečega fižola
1 mala pločevinka kuhane koruze
1 pločevinka paradižnikove omake
mešanica začimb za chilli con carne
olje, sol, poper
zaželen je tudi šopek svežega peteršilja ali koriandra ter nasekljan pikantni čili

Priprava

1.     V posodi na treh žlicah olja popražimo na drobno nasekljano čebulo. Ko zarumeni, dodamo mleto meso in skupaj pražimo še toliko časa, da se meso lepo zapeče. Občasno premešamo.   

2.     Medtem umijemo papriko, odstranimo semena in jo narežemo na manjše kocke. Damo jih v posodo, nato pa dodamo še odcejeni fižol, paradižnikovo omako in žlico začimbne mešanice, kak pikantni dodatek (čili je vendarle v samem imenu jedi), solimo in popramo ali dodamo še.

3.     Premešamo in v pokriti posodi kuhamo 20 minut na zmerni temperaturi, da jed blago brbota.   

4.     Postrežemo s svežim kruhom ali tortiljami iz vrečke.   

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 38, 19. september, 2023.

S. M.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava