DL: Mladi virtuoz na harmoniki - Državni, nato še evropski prvak

3.10.2023 | 14:40

Harmoniko je začel igrati v drugem razredu osnovne šole. (Foto: R. N.)

Harmoniko je začel igrati v drugem razredu osnovne šole. (Foto: R. N.)

Andraž je ob osvojitvi naslova evropskega prvaka takole ponosno dvignil pokal. (osebni arhiv A. K.)

Andraž je ob osvojitvi naslova evropskega prvaka takole ponosno dvignil pokal. (osebni arhiv A. K.)

Andraž Kovačič iz Rodin pri Trebnjem se pri šestnajstih letih že lahko pohvali z naslovom evropskega prvaka v igranju na diatonično harmoniko, ki ga je osvojil na tekmovanju konec junija v majhnem italijanskem mestecu Attimis, nekaj kilometrov severno od Vidma. Strokovna žirija mu je podelila kar 99 od 100 mogočih točk, poleg teg je prejel tudi posebno nagrado za najizvirnejšo priredbo med vsemi tekmovalci.

Poleg naslova evropskega prvaka je prejel tudi posebno nagrado za najizvirnejšo priredbo med vsemi tekmovalci.

Z domačimi, ki so ga spremljali v Italiji, so se uspeha zelo razveselili. »Na tekmovanje sem šel brez kakšnih večjih pričakovanj. Med nastopom treme nisem imel; ko začnem igrati na harmoniko, povsem 'padem notri', na vse drugo pozabim. Vesel sem, da se je trud, ki sem ga vložil v pripravo na to tekmovanje, izplačal,« skromno pove Andraž, ki se je prvič udeležil evropskega prvenstva v igranju na diatonično harmoniko.

Da se preizkusi na mednarodnem prizorišču, ga je spodbudil mentor prof. Sandi Ravbar, pri katerem v Glasbeni šoli Artistik brusi svoj talent. »Vedel sem, da je dobro pripravljen in da ima konkurenčen program. Slutil sem, da lahko poseže po najvišjih mestih; po tihem sem pričakoval, da bi lahko tudi zmagal. Andraž je bil sprva malo zaskrbljen, kako se bo odrezal. Sam sem mu dejal, da naj poskusi, drugače ne bo nikoli vedel,« pravi Ravbar, ki je zelo ponosen na Andražev dosežek.

SKLADBE PRIREDITI ZA HARMONIKO

Tekmovalci so morali najprej skozi kvalifikacijsko sito. Andraž je zaigral Trič trač polko Johana Straussa in se brez težav prebil v finalni del, v katerem je imel vsak na voljo šestminutni program, da se predstavi. »V finalu sem zaigral Escualo od Astorja Piazzolle in priredbo naših narodnih pesmi, ki jo je sestavil Sandi. Očitno mi je šlo kar dobro od rok,« z nasmeškom na obrazu pove Andraž, ki je letos uspešno končal drugi letnik novomeške gimnazije.

Decembra je v Dravogradu postal tudi državni prvak v igranju na diatonično harmoniko.

Na harmoniki se razvija v virtuoza, zatrjuje njegov mentor. »Andraž raje kot narodnozabavno glasbo igra program, ki je narejen na visoki umetniški ravni. Vse tri skladbe, ki jih je zaigral v Italiji, sem moral najprej prirediti, kajti v osnovi niso bile mišljene za diatonično harmoniko, ki je zelo omejen inštrument. Poleg tega sem moral najti pravo težavnost, da lahko Andraž skladbo izvaja in s katero lahko na takšnem tekmovanju poseže po najvišjih mestih,« pojasnjuje Ravbar. Andražu igranje takšnih skladb predstavlja poseben izziv, obenem pa tudi napreduje. »Tudi v prihodnje želim s harmoniko igrati še več takšne umetniške glasbe, v kateri zelo uživam,« doda Andraž.

Na tekmovanju je prejel 99 od 100 mogočih točk strokovne komisije. (osebni arhiv A. K.)

Na tekmovanju je prejel 99 od 100 mogočih točk strokovne komisije. (osebni arhiv A. K.)

Učenje je zahteven in dolgotrajen proces. Da dobi pravi občutek za skladbo, traja nekaj časa. »Včasih se učiva kakšno skladbo, potem za nekaj časa vse pustiva, pa se potem spet vrneva nazaj k njej,« pove Ravbar.

Da bi igral v kakšnem ansamblu, ga ne vleče.

TUDI DRŽAVNI PRVAK

Andraž je na začetku decembra v Dravogradu postal tudi absolutni državni prvak v igranju na diatonično harmoniko, velik uspeh pa je lani jeseni dosegel še na mednarodnem tekmovanju v Castelfidardu v Italiji, na katerem je med diatoničnimi harmonikami osvojil tretje mesto, v kategoriji svetovna glasba, v kateri so igrali tudi na klavirske in kromatične harmonike, pa je bil četrti, a najvišje med vsemi, ki so poprijeli diatonično harmoniko. Prav ta dosežek mu je dal še dodatno motivacijo in spodbudo za naprej. Letos se septembra namerava udeležiti mednarodnega festivala v Bosni in Hercegovini, kamor naj bi prišli največji mojstri harmonik.

Andraž z mentorjem Sandijem Ravbarjem (Foto: R. N.)

Andraž z mentorjem Sandijem Ravbarjem (Foto: R. N.)

VLEČE V NARAVOSLOVNE SMERI

Sandi Ravbar o Andražu: »Andraž ima izjemen posluh in talent za glasbo, obenem pa je zelo delaven. Stvari ga zanimajo in ima željo po usvajanju novega znanja. Mislim, da ima vse elemente, ki lahko vodijo k uspehu.«

Andraž je harmoniko začel igrati v drugem razredu osnovne šole. Kot pravi, je bila to povsem njegova odločitev, ta inštrument mu je bil všeč, prav tako tudi narodnozabavna glasba. Zdaj se že vrsto let uči v Glasbeni šoli Artistik, kjer je se je najprej učil igranja klavirske harmonike, ki jo zdaj v roke poprime bolj poredko. Veliko več časa nameni učenju diatonične harmonike. Kot pravi, je harmonika inštrument, ki je med Slovenci zelo priljubljen in nas povezuje z našo narodno identiteto.

Da bi igral v kakšen ansamblu, ga trenutno ne zanima. S sošolci ob kakšni priložnosti sicer zaigrajo skupaj, a da bi se resno povezali v skupino, ne razmišljajo. Andraž se večkrat predstavi na kakšni kulturni prireditvi, njegovi nastopi pa so vedno nekaj posebnega.

Vse skupaj uspešno združuje z obveznostmi v šoli. Septembra bo zakorakal v tretji letnik, zato počasi že razmišlja o nadaljevanju študija. Vleče ga v naravoslovne smeri, blizu sta mu predvsem fizika in kemija. V prostem času se rad ukvarja s čebelarstvom in se poda na kolo, na katerem si povsem zbistri misli.

Članek je bil objavljen v avgustovski tiskani številki Dolenjskega lista

Rok Nose

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava