DL: Zdravstvo - Namesto Nežke Dular koncesija

20.11.2023 | 14:40

Marca lani so v Zdravstveni postaji Žužemberk odprli prenovljene  prostore, v katere se je po menjavi ambulant z Družinsko medicino Žagar  preselila ambulanta splošne in družinske medicine zdravnice Nežke Dular.  (Foto: M. Ž., arhiv DL)

Marca lani so v Zdravstveni postaji Žužemberk odprli prenovljene prostore, v katere se je po menjavi ambulant z Družinsko medicino Žagar preselila ambulanta splošne in družinske medicine zdravnice Nežke Dular. (Foto: M. Ž., arhiv DL)

Ker ZD Novo mesto nima prostega zdravnika družinske medicine, namerava občina podeliti koncesijo za polovični delovni čas – Paciente Nežke Dular prevzel obstoječi koncesionar – Zobozdravstvena ambulanta ZD Novo mesto ima zobozdravnico

Zdravnica Nežka Dular, ki v Zdravstveni postaji Žužemberk s polovičnim delovnim časom deluje pod okriljem Zdravstvenega doma (ZD) Novo mesto, se bo konec januarja prihodnje leto upokojila. Ker ZD Novo mesto ne more zagotoviti zdravnika družinske medicine, ki bi lahko s 1. februarjem prevzel delo izbranega osebnega zdravnika v tukajšnji ambulanti splošne in družinske medicine, bo žužemberški občinski svet danes odločal o podelitvi koncesije s polovičnim delovnim časom.

Župan Jože Papež pričakuje, da bodo odlok sprejeli brez težav in po hitrem postopku, tako da njihovi občani ne bodo občutili nobenega pomanjkanja zdravstvene oskrbe. Sicer Nežke Dular v žužemberški ambulanti ni že od sredine avgusta. V novomeškem zdravstvenem domu pojasnjujejo, da so bili zaradi odsotnosti kar štirih zdravnic, ki opravljajo delo izbrane osebne zdravnice na sedežu doma v Novem mestu, primorani z avgustom reorganizirati delo ambulant splošne medicine. Tako so Nežko Dular s 15. avgustom prerazporedili v ambulanto v novomeškem zdravstvenem domu, kjer trenutno opravlja delo nadomestne zdravnice, oskrbo njenih pacientov v Žužemberku pa je prevzela specialistka družinske medicine Nives Dražetić, ki je zaposlena pri obstoječem koncesionarju Družinske medicine Žagar. Ta je v žužemberški zdravstveni postaji že doslej imel dve zdravnici s polnim delovnim časom. V ambulanti Nežke Dular je bilo v začetku septembra opredeljenih 645 pacientov, v novomeškem zdravstvenem domu pa dodajajo, da se pacienti že opredeljujejo h koncesionarki, ki je prevzela ambulanto.

V zdravstveni postaji poleg že omenjenih ambulant družinske medicine delujeta tudi dve zobni ambulanti – zasebna s koncesijo in ambulanta Zdravstvenega doma Novo mesto. Za to, ki je bila nekaj časa prazna, je zdravstveni dom letos našel novo zobozdravnico. To je Tjaša Slapar, ki je pred tem delala v zobozdravstveni ambulanti v Straži. »Zobozdravnica sprejema otroke in odrasle. Od maja je v ambulanti opredelila 481 pacientov, in sicer 111 do 19. leta starosti in 370 starejših od 19 let,« pojasnijo v Zdravstvenem domu Novo mesto in dodajajo, da njihova patronažna služba s tremi patronažnimi sestrami v Žužemberku deluje kot doslej.

Članek je bil objavljen v septembrski tiskani številki Dolenjskega lista

M. Žnidaršič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava