Naj recept Matjaža Javšnika: Pasulj, kot se šika
30.11.2023 | 14:00
''Kuhati sem začel, ko sem se odselil od doma. Če nisem hotel jesti samo juh iz vrečke in pic, sem se moral naučiti. Tako sem prvega pol leta življenja na svojem preživel s kuhalnico v eni roki in telefonom v drugi. Na liniji je bila mama, ki me je inštruirala, kaj naj naredim. Pridno sem poskušal in se sčasoma izmojstril v pravega kuharskega mojstra,'' razlaga Matjaž Javšnik, ki te dni praznuje 30-obletnico umetniškega ustvarjanja.
V kuhanju zelo uživa. Ni mu težko pripraviti ničesar: od slovenske domače hrane do italijanske, mehiške, španske ... ''Za kuhanje si rad vzamem čas in z dobrotami razveselim domače in prijatelje. V teh hladnih dneh pa mi najbolj prijajo jedi na žlico – mineštre, pasulji in golaž,'' pravi.
Sestavine za štiri osebe
250 g suhega belega fižola (navadno se uporablja sorta pasulj, lahko pa tudi druge sorte)
250 g svinjskega mesa (najbolje je uporabiti prekajeno svinjsko pleče ali rebra)
1 velika čebula, nasekljana
3 stroki česna, nasekljani
2 žlici olja
2 žlici rdeče paprike v prahu
1 žlica suhe kumine
sol in poper po okusu
voda
Priprava
1. Namočite fižol čez noč ali vsaj za osem ur. Nato ga dobro operite in odcedite.
2. V velikem loncu segrejte olje in na njem prepražite čebulo, dokler ne postane mehka in steklena. Dodajte česen in pražite še nekaj minut.
3. Dodajte meso in kumino ter pražite, dokler meso ne porjavi.
4. Dodajte odcejen fižol in premešajte.
5. V lonec vlijte dovolj vode, da prekrije vse sestavine. Dodajte rdečo papriko v prahu, sol in poper po okusu.
6. Zmanjšajte ogenj in kuhajte pasulj približno uro in pol do dve uri, dokler fižol in meso nista popolnoma kuhana ter mehka. Občasno premešajte in po potrebi dodajte vodo.
7. Ko je pasulj kuhan in omaka postane gosta, je jed pripravljena za serviranje. Nekateri pravijo, da je še boljši pogret naslednji dan.
ZANIMIVOST
Pasulj ima dolgo zgodovino in ga poznajo številne kulture po svetu. Posebno priljubljen je na Balkanu, kjer je tradicionalna jed. Nekateri menijo, da izvira iz Otomanskega cesarstva, medtem ko drugi trdijo, da je še starejši. V vsakem primeru je pasulj postal klasična jed v številnih balkanskih državah, vključno z Bosno in Hercegovino, Srbijo, Hrvaško ter Makedonijo. Postal je pomemben del kulinarične kulture teh držav in se pogosto pripravlja za posebne priložnosti ter družinska srečanja. Znanih je več različic z raznimi dodatki, od mesa do zelenjave, kar omogoča raznolikost okusov in receptov za pripravo.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 47, 21. november, 2023.
Andreja Comino
starejši najprej | novejši najprej
Komentarji (1)
1.12.2023Oceni Jožko
Potrebna je več kot ena čebula in daljše kuhanje na blagem ognju. Večina jedi "na žlico", je drugi dan okusnejša zaradi časa, ki je potreben, da se okusi posameznih sestavin, prepletejo.
Vaša fotka: Spet vlak v Straži
Jožko: Vlak je v Straži skoraj vsak delovni...
Titov kuhar, ki je očaral tudi z ajdovimi...
FranciD: Mojster Ivačič, s kakšnim spoštovan...
DL: Ali angleškim turistom tudi govorijo v...
FranciD: DOBRO VPRAŠANJE!
DL: Poslanka Jožica Derganc - Verjela, da...
FranciD: Seveda se da kaj spremenit na bolje:...
Župan Gregor Macedoni prejel priznanje za...
true truic: priznanje iz Pekla.....priznanje...
DL: Martin Strel se je poročil
čet, 25.7.2024
Slovo od skrivalnic: Anže Kuplenik odkrito o ljubezni in partnerju
pet, 26.7.2024
Uporaben: Rman je zel, s katerim je Ahil zdravil svoje vojake
tor, 23.7.2024
Lucija Selak: O frajtonarici, Avsenikih in strahu pred kačami
sre, 24.7.2024
Nuša Derenda bo šla prvič na dopust za 14 dni
tor, 23.7.2024