Vaše fotke: Kako so strehe letele po zraku

2.12.2023 | 19:00

Foto: GE Ribnica (več fotografij spodaj v fotogaleriji)

Foto: GE Ribnica (več fotografij spodaj v fotogaleriji)

Foto: PGD Videm Dobrepolje

Foto: PGD Videm Dobrepolje

Obilno deževje in veter, ki je pihal v sunkih tudi do 70 kilometrov na uro, sta včeraj zajela predvsem severozahodni del Slovenije, Notranjsko in Dolenjsko ter deloma osrednjo Slovenijo. Veter je podiral drevesa in odkrival strehe, poškodovan je bil tudi električni daljnovod, gasilci so morali ponekod iz poplavljenih objektov črpati vodo.

Tudi v občinah Dobrepolje, Kočevje, Kostel, Ribnica in Velike Lašče so imeli gasiulci veliko dela, da so odstranjevali podrto drevje s cestišč ter zaščitili odkrita ostrešja stanovanjskih in drugih objektov. S protipoplavnimi vrečami so zaščitili objekte pred vdorom meteorne vode, preusmerjali hudournike, preventivno čistili cestne prepuste in iz nekaterih poplavljenih objektov prečrpali vodo.

Na Škrabčevem trgu v Ribnici pa je močan veter odnesel pločevinasto streho, ki je poškodovala pet osebnih vozil.

Obljavljamo nekaj njihovi poročil in fotografij.

Gasilska enota Ribnica: Kot verjetno že veste, je ribniško območje predvsem včeraj, 1.12.2023, prizadel izjemno močan veter. Veter je po nekaterih podatkih v sunkih dosegal hitrosti okoli 100km/h. Ob tem je veter povzročal nemalo težav, saj je podrl kar nekaj dreves, ki so ogrožala ali pa celo zaprle nekatere ceste. Veter je tudi deloma ali v celoti razkril nekaj poslopji.

Gasilci PGD Ribnica smo tako včeraj posredovali na šetisg različnih lokacijah, kjer smo podrta drevesa razžagali in sprostili promet. Siloviti in ponavljajoči se sunki vetra so botrovali, da je popolnoma razkrilo del ostrešja ribniške cerkve. Padlo pločevino je veter vrgel na bližnje parkirišče. S tem pa ni bilo še konec težav. Veter je namreč pločevino, ki je bila kot jadro, dvignil in jo preko parkirišča zalučal v strugo potoka Bistrica. Pri tem je veter poškodoval več osebnih vozil. V večernem času smo imeli še nekaj manjših posredovanj, predvsem je šlo za predmete, ki jih je veter prenašal naokoli in ogrožal mimoidoče. Gasilci smo predmete zavarovali.

Ob vsem tem pa nas je preko sistema zvez pristojni regijski center 112 zaprosil za takojšnjo pomoč ekipi NMP pri reanimaciji. Odzvali smo se nemudoma in odhiteli na pomoč nenadno obolelemu občanu. Pri tem so nam pomagali tudi gasilci iz PGD Nemška vas. Hitra pomoč nenadno oboleli osebe še pred prihodom NMP je bila uspešna. Reševalci so jo nato prepeljali v ljubljanski UKC.

Danes se je veter nekoliko umiril, zato smo lahko pričeli s sanacijo. Na prošnjo poveljnika CZ Ribnica smo pričeli s folijo zasilno prekrivati razkrito ribniško cerkev. Del enote pa posreduje na drugih dogodkih, ki se dogajajo sočasno.

Po trenutnih podatkih je do sedaj na območju Občina Ribnica prišlo do približno 20-ih dogodkov. Od tega je Gasilska enota Ribnica posredovala na 10-ih. Na preostalih pa so posredovala druga društva Gasilska zveza Ribnica.

PGD Kompolje: 2.12. smo okoli 8. ure posredovali skupaj s PGD Videm - Dobrepolje v Kompoljah, kjer je zaradi močnega vetra odkrilo gospodarski objekt.

Galerija

_GE Ribnica (1)
_GE Ribnica (10)
_GE Ribnica (11)
_GE Ribnica (2)
_GE Ribnica (3)
_GE Ribnica (4)
_GE Ribnica (5)
_GE Ribnica (6)
_GE Ribnica (7)
_GE Ribnica (8)
_GE Ribnica (9)
_PGD Kompolje (1)
_PGD Kompolje (2)
_PGD Kompolje (3)
_PGD Kompolje (4)
_PGD Videm Dobrepolje (1)
_PGD Videm Dobrepolje (2)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava