Pozabljen, a tako lep: Prihaja čas božičnega kaktusa

4.12.2023 | 14:10

Prav pred kratkim smo na lokalno.si poročali o rožah Roze Ozimek iz Repelj blizu Sel pri Šumberku v trebanjski občini, ...

Prav pred kratkim smo na lokalno.si poročali o rožah Roze Ozimek iz Repelj blizu Sel pri Šumberku v trebanjski občini, ...

... med njimi so tudi čudoviti božični kaktusi. (Fotografije: arhiv; A. Makše)

... med njimi so tudi čudoviti božični kaktusi. (Fotografije: arhiv; A. Makše)

Pozabljen, a tako lep: Prihaja čas božičnega kaktusa

Še preden so na naših oknih cvetele orhideje, na božično okrašenih mizah pa se je poleg piškotov in marmornih kolačev bohotila božična zvezda, so domove krasili božični kaktusi. Ga morda imate?

Božične zvezde so postale skorajda trend vsake vsaj malo božično okrašene hiše. A mnogi, ki z njimi niso najbolj spretni, ta grmiček po praznikih zavržejo, saj rdeče liste kmalu nadomestijo zeleni, ki niso dovolj značilen okras praznične mize. O povsem drugem načinu vzgajanja in lepote pa govorimo, če smo izbrali božični kaktus. Ta v hladnih dneh prav tako preseneti s čudovitimi cvetovi, katerih barve se prelivajo od bele pa vse tja do temno rdeče.

Raste podobno kot orhideje

Če smo božične zvezde pripeljali iz Azije, pa božični kaktus prihaja iz Južne Amerike. Po svetu ima različna imena, in ker navadno cveti vse od novembra do spomladi, so mu ljudje nadeli imena po času cvetenja. Tako ga lahko v angleško govorečih državah prepoznate pod imeni kaktus zahvalnega dne, božični kaktus in velikonočni kaktus.

Njegova značilnost so cvetovi, dolgi od šest do osem centimetrov, z barvami, ki se razlivajo v rdečih ali nežno rožnatih do vijoličastih odtenkih. Božični kaktus spada med členkaste kaktuse in v nasprotju z mnogimi nima bodic. V naravi uspeva v brazilskih gozdovih, kjer podobno kot orhideja raste kot epifit, torej ima korenine na drevesnem deblu ali vejah. Vodo črpa praviloma iz kondenzacijske vlage, hranilne snovi pa iz razpadajočih delov rastlin.

Če vam doma ne uspeva dobro, hitro preverite podlago. Nikar ga ne sadite v težke prsti, temveč mu raje privoščite humusno-šotno peščeno zemljo ali kar substrat za orhideje. Posoda pa naj bo nekoliko večja.

Razmišljate o nakupu?

Če božičnega kaktusa še nimate, a bi ga radi imeli oziroma ga ob prihajajočih praznikih komu podarili, naj vam ga dostavijo dobro zaščitenega. Božični kaktus namreč slabo prenaša toplotne spremembe in nam jih precej hitro »zameri«. Zaradi prenašanja se radi osujejo predvsem cvetlični popki, kar pomeni, da cvetov ne bo.

Kljub vsemu je dobro vedeti, da ne mara preveč toplih prostorov. Godijo mu temperature do 21 stopinj čez dan in okoli 18 ponoči.

M. K.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava