Družinsko srečanje podružnice revmatikov DBK v Črnomlju

7.12.2023 | 11:50

Družinsko srečanje podružnice revmatikov DBK v Črnomlju
Družinsko srečanje podružnice revmatikov DBK v Črnomlju
Družinsko srečanje podružnice revmatikov DBK v Črnomlju
Družinsko srečanje podružnice revmatikov DBK v Črnomlju

Če hočeš hiteti, pojdi sam, če hočeš priti daleč, pojdi v skupini. (afriški pregovor) ... In če bi temu afriškemu pregovoru dodali še slovenski pregovor »Več glav več ve.«, bi lahko ugotovili, da sta ti dve misli združili 56 udeležencev podružnice revmatikov Dolenjske in Bele krajine na družinskem srečanju v soboto, 25. 11. 2023, v Črnomlju, v osrčju prijazne Bele krajine.

V uvodnem delu srečanja je vodja podružnice revmatikov DBK Helena Murgelj pozdravila vse prisotne ter povedala, da se je v podružnico v letu 2023 vključilo 8 novih članov. Sledilo je bogato poročilo o delu društva v letu 2023. Podružnica DBK deluje od leta 1985, ima 161 članov (140 rednih članov in 21 podpornih članov, najstarejši član ima 91 let, najstarejša članica pa 82 let). Srečanja se je udeležil tudi 89-letni Martin Zagorc iz Gorenjega Vrhpolja pri Šentjerneju. Lahko se pohvalimo, da je naša podružnica edina, ki ima pod strokovnim vodstvom fizioterapevtov enkrat tedensko organizirano telovadbo v treh občinah, in sicer v Črnomlju, Novem mestu in v Trebnjem, najbolj pridni člani pa lahko telovadijo tudi preko aplikacije ZOOM v nacionalnem programu. Člani lahko za izboljšanje svojega zdravja uporabljamo bazene Term Krka v Dolenjskih Toplicah.

Včasih »lahkih nog naokrog«, včasih pa z malo počasnejšim korakom - smo se člani lahko udeležili 4 pohodov. Na strokovni ekskurziji podružnice smo si ogledali Trubarjevo domačijo na Rašici, se na Muljavi »srečali« z Jurčičevimi junaki in se sprehodili po stari kmečki hiši, nato pa si ogledali še Šentvid pri Stični. Seveda pa smo se člani udeleževali tudi pohodov, ki jih je organiziralo Društvo revmatikov Slovenije. Prisotni smo bili tudi na prvem srečanju, ki delujejo na novomeškem območju v okviru Sistema lokalne blaginje Mestne občine Novo mesto.

Da se človek uči celo življenje, smo spoznali na delavnici za digitalno opismenjevanje starejših na RIC-u v Novem mestu z naslovom Mobilni heroji. Septembra se je društvo udeležilo Dneva odprtih vrat Splošne bolnišnice in Zdravstvenega doma Novo mesto, kjer smo pripravili stojnico predstavitve društva ter se udeležili delavnice in okrogle mize. Nismo bili le zbrani poslušalci na predavanjih Artritis in fizioterapija ter Prehrana in zdravila, saj smo ga aktivno zaključili z gozdno terapijo v »zeleni učilnici«.

Člani društva poskušamo udejanjati vrednote, kot so: prijaznost, humanost, spoštovanje do vseh živih bitij, empatija, za to je še posebej zaslužna vodja podružnice Helena Murgelj, ki je obiskala 10 članov društva, ki se zaradi zdravstvenih težav ne morejo udeležiti srečanj in pohodov. Še posebej smo ponosni, da je ob 40-letnici delovanja društva prejela priznanje, ki ji ga je na srečanju podelil prejšnji vodja, Andrej Gregorčič.

Ob pregledu poročila smo vsi prisotni delili mnenje, da je bilo delo v letu 2023 bogato in pestro.

V drugem delu našega srečanja smo oblikovali predloge za program društva v letu 2024, in sicer predloge za pohode, strokovno ekskurzijo, vsebine za različna tematska predavanja.

Srečanje je s strokovnim pristopom, z velikim življenjskim optimizmom, s srčnostjo, s poznavanjem težav bolnikov z revmatskimi težavami ter z dolgoletnimi izkušnjami v zdravilišču Dolenjske Toplice dopolnila fizioterapevtka Helena Vinšek. Prisotne je na duhovit način motivirala, da smo naredili nekaj vaj in povečali tudi srčni utrip. Kot demonstratorka ji je pri vajah pomagala študentka fizioterapije Urška Skube.

Konec dober, vse dobro, pravi še en pregovor. In tako je bilo tudi v Restavraciji Štajdohar v Črnomlju, saj je s harmoniko Alojz Murgelj prisotne popeljal na plesišče, med »plesnimi premori« pa smo se sprostili tudi ob družabnih igrah s klobuki in baloni.

Na svidenje na naslednjem družinskem srečanju novembra 2024!

Lidija Skube
Foto: Helena Murgelj

Galerija

revmatiki (1)
revmatiki (10)
revmatiki (11)
revmatiki (12)
revmatiki (2)
revmatiki (3)
revmatiki (4)
revmatiki (5)
revmatiki (6)
revmatiki (7)
revmatiki (8)
revmatiki (9)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava