Kdo je kmet iz Veniš? Paznik na Dobu, kjer je bil zaprt Janša.

8.12.2023 | 14:40

V takem okolju naj bi bile krave, ki so jih pri Krškem odvzeli kmetu. (Foto: FB Društvo za zaščito konj)

V takem okolju naj bi bile krave, ki so jih pri Krškem odvzeli kmetu. (Foto: FB Društvo za zaščito konj)

Rudi Možgan, ki so mu zaradi domnevnega zanemarjanja zasegli 24 glav živine, je pravosodni policist v zaporu na Dobu. Tam je leta 2014 pozneje razveljavljeno kazen prestajal Janez Janša, ki je zdaj na pomoč Možganu poslal svojega odvetnika Francija Matoza.

V Sloveniji že tri tedne spremljamo zgodbo o Rudiju Možganu, kmetu iz Veniš pri Leskovcu pri Krškem, ki mu je veterinarska inšpektorica sredi novembra zaradi domnevnega zanemarjanja živali zasegla 24 glav živine.

Medtem ko je Možgan zatrjeval, da so bile živali lepo rejene in v dobri kondiciji, so fotografije razkrivale, da so živele na popavljene prostoru, v blatu in lastnih iztrebkih. V času pregleda niso imele na voljo čiste vode, nekatere pa so kazale bolezenske znake. Odločitev inšpektorice so kot pretiran, nesorazmeren in nezakonit ukrep obsodili v Kmetijsko gozdarski zbornici in sindikatu kmetov. Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin pa je pri izrednem pregledu ukrepa ugotovila kršitve posameznih določb zakonodaje.

Toda odvzeto govedo je v vmesnem času postalo tudi politično vprašanje, ki je razdelilo koalicijo in opozicijo. Najbolj glasno so se odzvali v SDS, kjer so z vsemi silami stopili v bran Možganu. Za Nova24TV je "ekskluzivno" govoril o "koncu kmetijstva v Sloveniji". Njegov odvetnik pa je postal Franci Matoz, dolgoletni zagovornik prvaka SDS Janeza Janše v več kazenskih zadevah, ki je v času nekdanje vlade vodil upravni odbor Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), bolj znane kot slabe banke.

Viri: iz zapora se osebno poznata

Foto: Posnetek zaslona

Foto: Posnetek zaslona

To je sprožilo nemalo vprašanj, ali se Janša in Možgan morda tudi osebno poznata. Naše preverjanje je pokazalo, da ju povezuje najbolj znan slovenski zapor. Možgan je namreč po poklicu pravosodni policist, ki že vrsto let službo opravlja v zavodu za prestajanje kazni zapora na Dobu na Mirni. To so nam danes uradno potrdili tudi v upravi za izvrševanje kazenskih sankcij.

Gre za največji slovenski zapor, v katerem je med junijem in decembrom 2014 pozneje razveljavljeno kazen v zadevi Patria prestajal tudi Janša. Kot je znano, je bil Janša pravnomočno obsojen na dve leti zapora, a je ustavno sodišče soglasno sprejelo odločitev, da se ga iz zapora izpusti do dokončne odločitve o ustavnosti sodbe, ki jo je aprila 2015 razveljavilo.

Kot smo izvedeli, je bil Možgan paznik v zaporu na Dobu že v času, ko je bil tam Janša. Več virov nam je zatrdilo, da se od tam tudi osebno poznata. Na vprašanje, v kateri organizacijski enoti je Možgan delal v zadnjih desetih letih, so nam na upravi odgovorili le, da je imenovani javni uslužbenec zaposlen kot pravosodni policist.

Braniti ga je začel Janšev odvetnik

Janša je sicer kazen na Dobu začel prestajati 20. junija 2014, že po treh dneh pa so ga prestavili na odprti oddelek Puščava. Tam je lahko uporabljal komunikacijske povezave, imel pa je tudi možnost dnevnih, več ur trajajočih izhodov. Na odprtem oddelku je bilo takrat sedem obsojencev, ki jim je sodišče odredilo alternativno kazensko sankcijo tako imenovanega "vikend zapora". Eden od teh je bil v Janševem obdobju tudi davčni svetovalec Rok Snežič, s katerim sta spletla prijateljske vezi.

Janšev odvetnik v zadevi Patria je bil Matoz, ki je po odvzemu živine v Možganovem imenu na ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano vložil pritožbo zoper odločbo. Za medije je izjavil, da je bilo za živali dobro poskrbljeno in da je Možgan že odpravil manjše nepravilnosti, zaradi katerih odvzem živine ni bil sorazmeren in pravičen ukrep. "To je tako, kot bi vam policist odvzel avto, ker niste bili pripeti z varnostnim pasom," je izjavil za oddajo 24ur zvečer.

Matoz, nekdanji kandidat SDS na parlamentarnih volitvah leta 2011, je že vsaj desetletje nekakšen hišni odvetnik Janeza Janše in SDS. Sčasoma je postal tudi eden večjih Janševih zaupnikov. V času njegove zadnje vlade je Matoz dobil kar tri pomembne funkcije. Ob upravnem odboru DUTB je vodil še nadzorni svet Luke Koper, ki je v večinski lasti države, bil pa je tudi nadzornik Slovenskih železnic (SŽ). Pred časom je Matoz postal tudi lastnik manjšega vikenda, le poldrugi kilometer zračne črte oddaljenega od Janševe hiše v Šentilju pri Velenju.

Primož Cirman / Tomaž Modic
Necenzurirano.si

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava