Vabilo k sodelovanju v akciji ''Ptice okoli nas''

17.1.2024 | 09:00

menišček_foto-Simon Kovačič

menišček_foto-Simon Kovačič

taščica_foto-Aleksander Kozina

taščica_foto-Aleksander Kozina

Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije tudi letos vabi k opazovanju ptic, ki se pozimi pojavljajo v naši okolici. Z akcijo »Ptice okoli nas« želimo spodbujati k boljšemu zavedanju narave ter spremljati, kaj se dogaja s pticami v naseljih.

V lanskem letu smo skupaj opazili več kot 15.000 ptic, ki so pripadale 72 vrstam. Najštevilčnejši so bili domači vrabci, sive vrane in velike sinice. V akciji je sodelovalo 1484 opazovalcev. Podrobnejše informacije o rezultatih pretekle akcije najdete TUKAJ.

S primerjavo podatkov o številu ptic med različnimi leti bomo lahko sklepali, ali njihovo število v naseljih upada ali narašča. Spremembe v številu ptic pa posredno govorijo tudi o kvaliteti našega okolja.

Akcija opazovanja ptic bo letos potekala v tednu od ponedeljka 22. do nedelje 28. januarja. Enkrat v tem obdobju si izberete pol ure, ko opazujete in beležite vrste in število opaženih ptic. Za pomoč pri prepoznavanju vrst smo pripravili letak s fotografijami ptic. Več informacij o akciji lahko najdete na spletni strani ptice.si pod zavihkom Ptice okoli nas.

Ptice lahko opazujete skozi okno, ob krmilnici, ali pa se odpravite na sprehod okrog doma, šole ali vrtca. Tudi če ptic v izbranem času ne boste opazili, je to za nas pomemben podatek.

Svoja opažanja nam do konca februarja sporočite preko spletnega obrazca, katerega najdete na naši spletni strani oz. na tej POVEZAVI. Če nimate dostopa, nam lahko izpolnjen letak pošljete po pošti na naslov DOPPS, p.p. 2990, 1001 Ljubljana.

Veselimo se vašega sodelovanja!

DOPPS - BirdLife Slovenija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava