Lokalno.si
© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Recept: Rjavčki - mali čokoladni kolački z veliko okusa


Revija Liza Maja Foto: Dreamstime
27. 1. 2024, 12.30
Posodobljeno
28. 01. 2024 · 09:03
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

_rjavcki__1_.jpg
Čokoladni rjavčki z orehi
_rjavcki__2_.jpg

Sočni, bogati in v sredini še nekoliko mehki - taki so popolni rjavčki! ... Rjavčki so nastali povsem po naključju - ker je pekovka pozabila na pecilni prašek. Za ljubitelje čokolade so kompaktni koščki iz umešanega testa, ki pa jih po domišljiji in svojih željah le še izboljšujemo, naravnost vredni greha.

Osnovni recept

Na koščke zdrobite 200 g temne čokolade in jo stopite s 120 g masla. Počakajte, da se malce ohladi. Nastrgajte 30 g čokolade. Zmešajte 140 g moke, ½ žličke pecilnega praška in ¼ žličke soli. Čokoladni mešanici primešajte 210 g sladkorja, 1 vaniljev sladkor in 3 jajca. Postopoma dodajte še mešanico moke in na koncu še čokoladne ostružke.

Peka

Testo prelijte v namaščen pekač, model za narastke ali pa poseben okvir za peko (približno 25 x 25 cm). Približno 25 minut ga pecite v pečici, segreti na 180 stopinj. Rjavčki so pečeni, ko je testo videti še nekoliko mokro in imajo tanko skorjico. V sredini morajo biti še lepo »pocasti«. Tu ne pride v poštev preverjanje z zobotrebcem. Pečeno testo zrežite na približno 20 kvadratov in jih pustite, da se ohladijo. Tesno jih zavijte v folijo in jih shranite.

Namigi za uspešno pripravo sladke ameriške specialitete

_rjavcki__3_.jpg

Kuverturo ali čokolado stopite počasi. Ves čas mešajte, kajti masa se hitro strdi.Jajca ohlajeni masi primešajte postopoma. Testo bo mehkejše, če jih boste prej stepli.Testo porazdelite v model približno 3 cm visoko. Če je nižje, se bo med peko izsušilo. Predebela plast bo po peki preveč tekoča. Še posebno slasten okus dosežete tako, da testo pred peko posujete s koščki čokolade.

Vam je ostalo še kaj rjavčkov?

Iz njih lahko naredite kolačke na paličici. Mehko in vlažno testo ne potrebuje svežega sira za sprijemanje. Zdrobite ga na koščke, te oblikujte v kroglice in jih potopite v stopljeno čokolado.


© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o.

Vse pravice pridržane.