Recept na preizkušnji: Ocvrte pustne miške

##IMAGE-4013269##
Gospa Mara je živela v Trnovem v Ljubljani. Njena hiša, obrasla z bršljanom, je bila kot pravljična vila, so pogosto rekli otroci. Ko so tekali po ulicah od vrat do vrat, oblečeni v maškare, so se vedno ustavili pri njej in že vnaprej vedeli: tam jih bodo čakale ocvrte miške.
Vsak je lahko vzel eno ali dve z velikega pladnja, potresene so bile s sladkorjem in gospa Mara jih je v pustnem času zagotovo pekla večkrat, saj so bile vedno dišeče in hrustljave. Recept zanje je imela še iz starih časov, kot je nasmejano povedala eni od deklet iz soseščine. Da ga ne bi vedno znova iskala, je bil na listku nalepljen kar na notranji strani vrat kuhinjske omarice. Morda so bile miške posebne zato, ker je vanje dodajala rozine. Tako so bile še. Miške so v pustnem času pekli v šolah in vrtcih, pripravljale so jih mame in babice, a tako dobre, kot jih je znala pripraviti prijazna gospa, niso bile nobene!
Sestavine
600 g moke
1 jajce
1 rumenjak
50 g masla
300 g mleka
30 g sladkorja
25 g kvasa
1 žlička vaniljeve arome
50 g rozin
1 žlica ruma in nekaj žlic pomarančnega soka (za namakanje rozin)
ščepec soli
naribana pomarančna lupinica
olje za cvrtje
sladkor za posip
Priprava
1. Moko presejemo v skledo. V drugi posodi z električnim mešalnikom zmešamo jajce, rumenjak in sladkor, prilijemo mleko ter dodamo zmehčano maslo in nadrobljen kvas. Nato po žlicah med mešanjem dodajamo moko, limonino lupinico, vaniljevo aromo, rum ter na koncu še sol in rozine, ki smo jih za pol ure namočili v rumu in pomarančnem soku.
2. Tako narejeno testo je precej mehko. V pokriti posodi naj v toplem prostoru vzhaja uro in pol.
3. V posodi segrejemo olje za cvrtje. Vzhajano testo zajemamo z žlico,
ki jo pomakamo v razgreto olje, da se testo ne prime nanjo, z drugo
žlico pa si pomagamo tako, da oblikujemo čim bolj okroglo obliko, ki jo
polagamo v olje, ki ne sme biti prevroče. V posodi naenkrat cvremo le
kakih deset mišk in pri tem pazimo, da so vse zapečene na obeh straneh
ter dobijo lepo zlatorumeno barvo. Polagamo jih na mrežico za odcejanje
ali papirnato brisačo. Postrežemo še tople in posute s sladkorjem v
prahu.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 4., št. 6., 6. februar, 2024.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se