Kaj se je zgodilo s Fanti z vseh vetrov?

12.2.2024 | 11:50

Kaj se je zgodilo s Fanti z vseh vetrov?
Kaj se je zgodilo s Fanti z vseh vetrov?
Kaj se je zgodilo s Fanti z vseh vetrov?
Kaj se je zgodilo s Fanti z vseh vetrov?

Verjetno ni Slovenca, ki še ni slišal za Fante z vseh vetrov in ne pozna že ponarodelih zimzelenih viž - Sosed dober dan, Te domače viže, Žarek sreče, Zadnji poletni dan, Vzemi si čas in mnoge druge. Svoj prvi album TRI LEPE STVARI so izdali že davnega leta 1981.

A leta tečejo in čas prinaša spremembe. Tako se je zgodilo tudi pri Fantih z vseh vetrov, zdaj že legendarnemu narodno-zabavnemu ansamblu, ki deluje že od leta 1979. 

Znameniti prvi tenor ter izjemen avtor Tone Rus ter odličen pisec besedil in glasbe Franc Pupis kot drugi tenor sta se odločila, da ne bosta več nastopala, prav tako se je za končanje kariere odločil Primož Berus, ki je bil tenorist. Marsikdo bi pomislil, da bo to pomenilo konec delovanja ansambla, a vodja Fantov Franc Kramer ni imel takšnih misli. Ustvarjalna žilica in želja po delovanju ansambla v prihodnje ga je gnala naprej in zasedbo je pomladil z novima članoma, to sta Lovro Gostečnik iz Mozirja in Rok Prušnik z Ljubnega ob Savinji, pevski kvartet pa dopolnjuje še legendarni basist Iztok Perozzi. Instrumentalni trio je ostal isti, tvorijo ga Jože Dobovšek - bas kitara, harmoniko igra Vlado Matkovič, kitarist pa je Marjan Luzar, ki kot kleni Slovenci uspešno kljubujejo letom.

Fantje so v lanskem letu v studiu Petra Finka zagnano pripravljali nove skladbe in tik pred Božičem javnosti predstavili novo skladbo ter video spot Lučke izpod snega, ki je navdušila njihove oboževalce, ki so nova pevca lepo sprejeli. Vodja ansambla je bil malo v dvomih, kako bodo poslušalci sprejeli nova pevca, a po prvih odzivih dvomov ni bilo več. Pesem Lučke izpod snega govori o spominih na mladost, na že pozabljene čase, ko so se še kot otroci greli ob krušni peči, obenem pa je tudi spomin na vse tiste drage, ki so odšli in živijo le še v spominih.

Na kulturni dan 8. februarja pa so nas presenetili z novo skladbo Sedim ob kaminu. Avtor obeh skladb besedila in glasbe je Franc Kramer, videospot pa je posnet na turistični kmetiji Šeruga.

Fantje z vseh vetrov spadajo med klasične ansamble slovenske narodno zabavne glasbe, ki gojijo tradicijo ljudskega petja, ustvarjalni navdih pa črpajo iz ljudske glasbe, kar skladbam daje prepoznaven zven. V svojih pesmih med ljudi prinašajo spomin na ljudske običaje in na našo kulturno dediščino, kar je danes v času potrošništva, ko Slovenci pod vplivi tujih kultur izgubljamo svojo narodno identiteto, za Slovence kot narod zelo pomembno, saj nas ravne takšne pesmi opominjajo na to, da se zavedamo, kdo smo, da se ohranja slovenski jezik in da gre slovenska pesem naprej iz roda v rod.

E. Š.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava