90 let Anice Leskovec z Otočca

12.2.2024 | 14:00

90 let Anice Leskovec z Otočca
Slavljenka s hčerko Marjeto

Slavljenka s hčerko Marjeto

90 let Anice Leskovec z Otočca

Anica Leskovec z Otočca je v začetku meseca februarja praznovala visok življenjski jubilej, 90. rojstni dan. Prav na njen rojstni dan so jo obiskali predsednica KORK Otočec, predstavnika Društva upokojencev Otočec, predstavnica KS Otočec, ki ji je voščila tudi v imenu novomeškega župana Gregorja Macedonija. Anica, ki svoja leta skriva, je bila obiska in dobrih želja zelo vesela. V soboto, 3. februarja, so domači, sorodniki in znanci počastili njen praznik na Turistični kmetiji Šeruga na Selih pri Ratežu.

Anica se je rodila 2. februarja 1934 na Brodu ob Krki v Podbočju. V družini Banič je bilo osem otrok in Anica je bila peta po vrsti. Živa sta še starejši brat Alojz in mlajša sestra Tončka. Slednjo, ki živi na domu v rojstnem kraju, Anica rada in pogosto obišče.

Anica je po osnovni šoli šla v šivalnico kot vajenka, izučila se je za šiviljo, potem je šla tudi v mojstrsko šolo, kjer se je naučila krojenja. Kmalu po končani šoli je odšla v Švico, kjer je bila zaposlena kot šivilja. Bilo je veliko Slovencev, družili so se med seboj na raznih srečanjih, zabavah, prireditvah. Tam je spoznala tudi svojega moža Rudija, ki je izhajal s Koroške. Leta 1971 sta se poročila. V zakonu sta se jima rodila hčerka Marjeta in sin Ambrož. Na Otočcu sta si zgradila dom in se leta 1979 iz Švice vrnila na Otočec. Ko sta prišla Anica in Rudi z družino v domovino, se je Anica zaposlila v vrtcu kot varuhinja in ostala v njem do upokojitve, Rudi je bil zaposlen kot ključavničar v podjetju Pionir Novo mesto, tudi v Švici je prav tako delal kot ključavničar pri zasebniku. Z možem sta veliko delala pri župnijski Karitas Št. Peter – Otočec ter pomagala ljudem. Mož ji je umrl pred štirinajstimi leti.

Anica živi sama v stanovanjski hiši na Otočcu, ki sta jo zgradila z možem in poskrbi zase. Hčerka Marjeta z družino živi v Ljubljani, sin Ambrož pa v Novem mestu in mamo pogosto obiščeta. Anica še vozi avto, rada se odpelje v bližnji Nakupovalni center Supernova v Novo mesto in k sestri v rojstni kraj. Še vedno kaj zašije, skrajša, svoje znanje šivanja in krojenja pa prenaša na vnukinje. Upokojena je od leta 1996 in je vključena v Društvo upokojencev Otočec.

V pogovoru je obujala spomine na otroštvo oziroma mladost. Lepe spomine ima Anica na poletje, ko so se otroci velikokrat kopali v Krki. Vprašala sem jo o receptu za dolgo življenje. Dejala je, da je morala ves čas veliko delati. Pri hrani ni izbirčna, rada je vse. Počuti se dobro. Osrečujejo jo štiri vnukinje. Rada rešuje sudoku in križanke, ogleda si televizijske nadaljevanke. Včasih je veliko brala knjige in časopise, tudi Dolenjski list. Kadar je lepo vreme, gre rada na sprehod v bližini doma oziroma do gradu Otočec, sama ali v družbi prijateljic Anice Strgar in Anice Vrtačič.

Želimo ji še veliko zdravja in moči.

Helena Murgelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava