Recept: Na žlico - babičin pasulj

19.2.2024 | 12:30

Foto: S. Gačnik

Foto: S. Gačnik

»Imate tudi vi osebo, ki skuha kaj tako dobro, da to pojeste z največjim veseljem, in čisto nihče drug ne zna pripraviti te jedi tako kot ona? Pri meni je to babičin pasulj,« pravi Sanja Gačnik, ustvarjalka kulinaričnega bloga Lasanja. Poleg recepta, ki nam ga je predstavila, smo poiskali še nekaj takšnih, ki navdušijo le, če jih pripravi prava roka.

Babičin pasulj

»Že odkar pomnim, ga vedno znova za nas napravi celo zalogo, da se lahko v trenutkih krize, ko ni časa za kuhanje, obrnemo nanjo. Takrat nam iz zamrzovalnika vzame dve posodici pasulja in ju skrbno zapakira za na pot. Vedno nas pozdravi z nasmehom, ta naša babica. Ničkolikokrat sem jo že vprašala za recept, kako ga pripravi, saj ima njen tak značilen okus, tako dober, kot ga nisem jedla nikjer drugje. Njen odgovor se vedno glasi nekako takole: ‘Skuham fižol, prepražim čebulo na prežganju, malo česna, veliko začimb, posebej šetraja in majarona.’ Ampak jaz sem praktičen človek. Veliko laže si zapomnim stvari, če jih naredim, kot pa da jih berem. Tako sem ji nedolgo rekla, da bi jo rada videla, kako ga pripravlja, jaz pa si bom sproti zapisovala natančen postopek,« se nasmiha Sanja Gačnik.

Sestavine

400 g belega fižola (nekuhanega)
60 g olja 
3 zvrhane JŽ moke
1 velika čebula
8 velikih strokov česna
1 ČŽ paradižnikove omake ali mezge
1/2 ČŽ zelene v prahu
1 ČŽ suhega majarona
1 ČŽ suhega peteršilja
1/2 ČŽ suhega šetraja
1 ČŽ sladke paprike v prahu
1/2 ČŽ pekoče paprike v prahu
1 lovor
sol in poper
prekajeno meso po želji (kranjske klobase, šunka ipd.)

Priprava

1.  Večer pred kuho namočimo fižol. Naslednji dan vodo odcedimo in prilijemo dobre 3 litre sveže vode. Dokaj obilno solimo in pokrijemo, da zavre. Ko zavre, dodamo meso po izbiri in na srednjem ognju odkrito kuhamo tako dolgo, da se fižol zmehča. Meso bo treba po vsej verjetnosti prej vzeti iz vode. Kuhan fižol naj ima za okoli 2 prsta vode na površini. Če je je več izparelo, jo še dolijemo. Damo na stran.

2.  Čebulo na drobno nasekljamo, česen stremo. V ponvici segrejemo olje in dodamo moko. Premešamo in pražimo tako dolgo, da rahlo porjavi. Nato dodamo čebulo in po potrebi še malo olja, če je prežganje presuho. Pražimo še nekaj minut, da se čebula zmehča. Na koncu vmešamo še česen, premešamo in zlijemo na fižol. Dodamo mezgo in vse začimbe ter dobro premešamo. Kuhamo še nekaj minut, da se sestavine dobro povežejo, ter pokusimo, če je treba dodati še kakšno začimbo.

3.  Serviramo takoj ali pa ohladimo in po želji zamrznemo za kdaj drugič.

NASVET

Preproste sestavine – to je ključ do tega, da je jed dobra. Ne gre pretiravati s sestavinami, je pa treba jed dobro začiniti, meni Sanjina babica.

NAMIG

Če se nam mudi s pripravo kosila, lahko uporabimo tudi fižol iz konzerve.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, 7., 13. februar, 2024.

Lara Jelen

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava