Sobivanje različnosti; o prepovedani ljubezni med romskim fantom in slovenskim dekletom

26.2.2024 | 11:50

Peter Dirnbek, Joco Voglar in zborček romskih otrok

Peter Dirnbek, Joco Voglar in zborček romskih otrok

V torek, 20. februarja 2024, je Društvo diabetikov Posavje - Brežice v Mladinskem centru Brežice za svoje člane in izven pripravilo odmeven kulturni večer ob predstavitvi zadnjega romana člana društva, Rudija Mlinarja, KAMAV TU (Ljubim te). To je zgodba o prepovedani ljubezni med romskim fantom in slovenskim dekletom.

Polna dvorana, okoli 250 navzočih, je uro in pol uživala v raznovrstnem kulturnem programu. Z avtorjem se je pogovarjala Lučka Černelič. V kulturnem programu je najprej nastopil romski otroški zborček, ki ga je ob glasbeni spremljavi vodil Peter Dirnbek. Zapeli so pesem s pomenljivim naslovom: Tudi jaz sem samo človek.

Kot pove že naslov prireditve, je bila tema sobivanje različnosti, tako glede vsebine romana, kakor tudi samega spremljevalnega programa. Poleg že omenjenega glasbenega sestava in zborčka sta nastopila še znana brežiška glasbenika Elizabeta in Dragutin Križanić, ki sta zapela dve pesmi, ter Nataša in Saša Kostič (Sinji galeb) s tremi avtorskimi pesmimi, večer pa sta z Brežiško razglednico simpatično zaključila Peter Dirnbek in Joco Voglar.

Povabilu na prireditev so se odzvali: Rok Petje iz Urada Vlade RS za narodnosti, Jožek Horvat – Muc, predsednik Zveze Romov Slovenije ter podpredsednik Zveze, Borut Horvat, podžupana Občina Brežice, Bogdan Palovšnik in Mojca Florjanič, Občina je bila tudi pokrovitelj prireditve. Veseli smo bili tudi udeležbe ravnateljice Celjske Mohorjeve (izdajateljice romana), gospe Tanje Ozvatič in gospoda Simona Ozvatiča ter vseh predstavnikov medijev, drugih društev in sponzorjev.

Seveda je treba povedati, da je predsednica društva Darja Mandžuka v vse to vložila ogromno dela in naporov in ji gre velika zahvala za ta prelep večer.

Tekst: Ivana Vatovec
Foto: Rudi Mlinar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava