Lokalno.si
© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Recept: Fižolovi piškoti


Revija Dober tek
6. 3. 2024, 12.30
Posodobljeno
07. 03. 2024 · 10:37
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

_zzpiskoti_0001.jpg

##IMAGE-4011073##

Težko bi verjeli, da so to piškoti s fižolom ...

Sestavine

250 g ovsenih kosmičev
130 g polnozrnate pirine moke
1 žlička pecilnega praška
1 žlička sode bikarbone
naribana lupinica 1 limone
½ žličke fine morske soli
250 g kuhanega belega fižola
70 ml oljčnega olja
160 g nerafiniranega trsnega sladkorja (ali rjavega sladkorja)
1 veliko jajce
70 g nasekljanih datljev

sezam za povaljanje

PRIPRAVA

1.

Pečico segrejemo na 180 °C. Velik pekač obložimo s papirjem za peko. Ovsene kosmiče v multipraktiku zmeljemo v grobo moko. Zmlete kosmiče v veliki skledi zmešamo s pirino moko, pecilnim praškom, sodo, limonovo lupinico in soljo.

2.

Fižol skupaj z oljčnim oljem v multipraktiku gladko zmeljemo. Dodamo sladkor, jajce in vaniljevo aromo in spet zmiksamo v gladko maso. Fižolovo zmes prelijemo na suho mešanico in mešamo, da se sestavine malo povežejo. Po vrhu potresemo datlje in zmešamo

3.

Sezam stresemo v skledico. Za kolačke zajemamo veliko žlico testa, ki ga oblikujemo v kroglico in povaljamo v sezamu. Položimo jo na pekač in malo sploščimo z dlanjo. Ponovimo s preostalim testom. Med kolački na pekaču naj bo vsaj 2 cm prostora, ker bodo narasli. Pečemo jih 15 do 20 minut, da se sezam ob robovih zlato obarva. Ohladimo in jemo kot zdrav posladek ali za malico.


© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o.

Vse pravice pridržane.