Vaše fotke: 3. ekipno tekmovanje v sekanju pirhov v Deželi kozolcev

2.4.2024 | 14:00

Prvo mesto družina Urana

Prvo mesto družina Urana

Drugo mesto Pohodnice

Drugo mesto Pohodnice

Tretje mesto RD Šentrupert

Tretje mesto RD Šentrupert

Vaše fotke: 3. ekipno tekmovanje v sekanju pirhov v Deželi kozolcev
Vaše fotke: 3. ekipno tekmovanje v sekanju pirhov v Deželi kozolcev

Na velikonočni ponedeljek se kristjani spominjamo Jezusovega prikazovanja njegovima učencema na poti v Emavs. V spomin na ta dogodek obiščemo ta dan svoje bližnje in se z njimi veselimo novice o Kristusovem vstajenju. Velikonočni ponedeljek je v Sloveniji tudi dela prost dan.

Po številnih slovenskih krajih pa obstaja šega, da se na ta dan pripravijo posebne igre s pirhi, ki so prišle na vrsto na velikonočno nedeljo in ponedeljek. Tako zanimive so in značilne za naše podeželje, da so bile leta 2012 vpisane v register nesnovne kulturne dediščine. Med njimi so najbolj znane trkanje, trkljanje in ciljanje oz. sekanje pirhov. Poznano je bilo tudi sekanje v pomarančo.

Nekoč so jih otroci, mladeniči in odrasli igrali v nedeljo zjutraj po maši ali pa na velikonočni ponedeljek v vasi in pred cerkvijo. Za igre so največkrat uporabljali pirhe, včasih pa tudi samo trdo kuhana jajca. Igre s pirhi so nekoč poznali po vsej Evropi, igrali so jih na domačih dvoriščih, cestah travnikih, po vrtovih, pred gostilnami in cerkvami.

Med najstarejše organizirano tekmovanje pri nas štejemo sekanje pirhov v Sevnici in Stopičah, zelo staro pa je tudi ciljanje pirhov na Mirnu na Krasu, kjer nihče več ne ve, od kdaj. Najbolj znane igre je na svojih ponarodelih razglednicah pred 100. leti upodobil Maksim Gaspari.

Na velikonočni ponedeljek, 1. aprila 2024 je v muzeju Dežela kozolcev potekalo 3. ekipno tekmovanje v sekanju pirhov za županov pokal. Pomerilo se je 11 ekip. Zmagala je Družina Urana pred Pohodnicami in Rekreacijskim društvom Šentrupert. Župan Tomaž Ramovš je najboljšim trem izročil praktične nagrade, ki so jih prispevali Povše Metal d.o.o., Plasta d.o.o., Knjižnica Pavla Golie Trebnje, Santrope Damjana Kužnik s.p., Dežela kozolcev in Občina Šentrupert.

Najboljši ekipi pa je podelil še prehodni pokal.

Leta 2025 bo sekanje pirhov na velikonočni ponedeljek, 21. aprila 2024.

Primož Primec, direktor Zavoda Dežela kozolcev
Foto: PEP

Galerija

_zzDrugo mesto Pohodnice
_zzPrvo mesto druzina Urana
_zzsekanje (1)
_zzsekanje (10)
_zzsekanje (11)
_zzsekanje (12)
_zzsekanje (13)
_zzsekanje (14)
_zzsekanje (15)
_zzsekanje (16)
_zzsekanje (2)
_zzsekanje (3)
_zzsekanje (4)
_zzsekanje (5)
_zzsekanje (6)
_zzsekanje (7)
_zzsekanje (8)
_zzsekanje (9)
_zzTretje mesto SD Sentrupert

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava