Mit ali resnica: Odmrznjenega mesa ne smemo več zamrzniti

2.4.2024 | 13:00

Foto: Freepik

Foto: Freepik

Pravilo, da že odmrznjenega mesa ne smemo ponovno zamrzniti, je velika večina posvojila za sveto resnico. Pa slednje res drži?

Na spletu je moč zaslediti veliko vprašanj o tem ali je resnično škodljivo, če že odtajano meso vrnemo v zamrzovalno skrinjo. Saj veste, zlahka se pripeti, da odtajamo preveliko količino, ki je tistega dne ne bomo porabili. Uporabniki spletnih forumov opozarjajo tudi na živilske trgovine in restavracije, kjer naj bi bilo tovrstno početje stalna praksa.

Je torej uživanje dvakrat zamrznjenega mesa škodljivo? Morda boste presenečeni, a prehranski strokovnjaki z nemške univerze v Münstru zatrjujejo, da meso zaradi omenjenega postopka ni prav nič škodljivo, le okusno ne bo tako, kot bi bilo ob enkratni zamrznitvi.

''Če ste surovo meso odtajali v hladilniku, ga lahko brez pomisleka ponovno zamrznete.'' Strokovnjaki pojasnjujejo, da sicer meso ne bo več tako kvalitetno, po pripravi bo namreč bolj suho in manj okusno, saj se bo proces poznal na strukturi in vsebnosti hranilnih snovi. ''Poleg tega, da med tajanjem meso izgubi določen odstotek vode, se pričnejo v njem pri ponovnem zamrzovanju tvoriti ledeni kristali.''

Ponovnega zamrzovanja ne izvajajte, če ste meso prvikrat odtajali pri sobni temperaturi. Slednje tudi sicer ni priporočljivo, saj tvegate nastanek tudi zelo nevarnih bakterij. Nenazadnje je meso sestavljeno iz beljakovin živalskega izvora, zato je nevarnost za razvoj bakterij zelo velika. Zlasti, če zamrznjeno meso ogrevate s toplo ali celo vročo vodo.

V. M.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava