Ob svetovnem dnevu zdravja

7.4.2024 | 10:10

Ob svetovnem dnevu zdravja

Vsako leto, že od leta 1950, Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) obeležuje Svetovni dan zdravja na 7. april. Dan poudarja najpomembnejše globalne izzive na področju javnega zdravja. Svetovni dan zdravja obeležujemo tudi v sevniški občini, ob tej priložnosti pa povzemamo nekaj zanimivih informacij na temo zdravja v lokalnem prostoru.

Po podatkih Nacionalnega instituta za javno zdravje (NIJZ) za leto 2023 zdravje v občini Sevnica glede na večino kazalnikov ne odstopa od slovenskega povprečja. Odzivnost v programu DORA je nekoliko nad slovenskim povprečjem, v programih Svit in Zora pa se številke gibljejo znotraj slovenskega povprečja. Nad slovenskim povprečjem je delež oseb, ki prejemajo zdravila zaradi povišanega krvnega tlaka in za sladkorno bolezen. Gibalna učinkovitost otrok je blizu slovenskemu povprečju, vendar pa velja izpostaviti prekomerno prehranjenost otrok in mladostnikov med 6. in 15. letom starosti. Nad slovenskim povprečjem je tudi število odkritih bolezni, ki so neposredno pripisljive alkoholu. 

Občina Sevnica si z različnimi akcijami in kampanjami prizadeva za ozaveščanje o zdravem in aktivnem načinu življenja. V zadnjem obdobju je bil največji preboj narejen na področju lokalne samooskrbe in krajšanju dobavnih poti. Sevniška občina je bila že večkrat izpostavljena kot primer dobre prakse za javna naročila za živila, ki jih za pripravo obrokov nabavljajo osnovne šole in vrtci. Občinska uprava šolam in vrtcem nudi ustrezno strokovno podporo, ti pa se v sklopu aktualne zakonodaje poslužujejo javnih naročil lokalno pridelane hrane in živil v najvišjem dovoljenem odstotku.

V sodelovanju s krajevnimi skupnostmi se daje velik poudarek aktivnostim in infrastrukturi, ki podpira zdrav življenjski slog. S številnimi fitnesi na prostem, urejenimi kolesarskimi potmi, z možnostjo izposoje koles, s številnimi športnimi igrišči Občina Sevnica spodbuja rekreacijo in zdrav način življenja. Zelo pomembno vlogo pri spodbujanju rekreacije nosijo tudi športna društva, ki za svoje člane in širšo javnost organizirajo raznovrstne dejavnosti.

Zdrav življenjski slog spodbuja tudi Center za krepitev zdravja, ki deluje pod okriljem Zdravstvenega doma Sevnica. Izvajajo številne delavnice in programe, ki pomagajo občanom do boljšega zdravja. Svetovni dan zdravja bodo obeleževali v soboto, 6. aprila, s stojnico v zdravstvenem domu, med 8. in 12. uro, kjer bodo ozaveščali o zdravem načinu življenja ter merili krvni tlak in krvni sladkor. V aprilu, načrtujejo tudi javni test hoje na savskem nasipu. Občanom skozi vse leto nudijo možnost individualnih obravnav na področju gibanja, zdrave prehrane in kroničnih.

Za svoje zdravje lahko največ naredi vsak posameznik, s tem da si vzame čas za ustrezno prehrano, spanje, sprehod in počitek. Z udeležbo na športnih in z zdravjem povezanih dogodkih, ki se pripravljajo v spomladanskih in poletnih mesecih, pa bo korak k osebnemu zdravju še lažji.

Občinska uprava Občine Sevnica

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava