Bučno olje kot vir zdravja

11.4.2024 | 13:00

Bučno olje kot vir zdravja

Orehast okus bučnega olja se odlično ujame s številnimi živili, odlikujejo ga tudi zdravilne učinkovine.

Za pridobivanje bučnega olja uporabljajo posebne vrste oljnih buč, katerih semena nimajo preveč čvrstih ovojnic in so zato primerna za stiskanje. Skrbnost pri postopku predelave se začne že pri prevzemu bučnih semen, namenjenih za pridobivanje olja. Pri njih namreč kontrolirajo cele vrste parametrov, kot so vsebnost nečistoč, vsebnost vlage, vsebnost olja in poškodovanost. Bučno olje ima zelo ugodno maščobnokislinsko sestavo, in sicer vsebuje le okrog 20 odstotkov nasičenih maščobnih kislin, na drugi strani pa okrog 35 odstotkov mononenasičenih maščobnih kislin in okrog 45 odstotkov polinenasičenih maščobnih kislin. Uživanje nenasičenih maščobnih kislin znižuje raven slabega holesterola, stabilizira srčni ritem, pomirja vnetja in še na druge načine dobro deluje na organizem.

Protivnetno

Bučno olje kot vir zdravja

Vnetje v telesu je eden glavnih krivcev za debelost, kronične bolezni in raka. Bučno olje, ki vsebuje veliko nenasičenih maščobnih kislin, lahko postane pomemben del vaše protivnetne diete. Dokazano je, da zmanjšuje tveganje za številne kronične bolezni (aterosklerozo, nealkoholno maščobno bolezen jeter, artritis) in blaži njihove simptome. Uporablja pa se tudi v kozmetične namene – za nego kože, zdravje las in zob. Ker vsebuje ogromno naravnih fitoestrogenov, je bučno olje več kot dobrodošla naravna pomoč za ženske v menopavzalnem ali postmenopavzalnem obdobju. Študije so pokazale, da zvišuje raven dobrega holesterola v krvi, znižuje krvni pritisk, zmanjšuje pogostnost vročinskih oblivanj in bolečine v sklepih, blaži glavobole in zmanjšuje tveganje za nastanek raka dojk v obdobju po menopavzi.

Vsestranskost

Bučno olje po navadi, predvsem v Sloveniji, uporabljamo za pripravo solat. Odlično pa se prileže tudi k vsem vrstam hladne zelenjave, naj bodo to fižol, redkev, regrat, motovilec ali zelje. Preizkusite ga tudi v drugih kombinacijah, denimo s tunino ali ohlajeno govedino. Nekaj kapljic ga dodajte v bučno juho, z njim okrasite testeninske ali mesne krožnike, dodate ga lahko tudi sladoledu!

K. M.
Foto: Dreamstime

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava