Teden zdravja na Osnovni šoli Mirna

18.4.2024 | 10:30

Teden zdravja na Osnovni šoli Mirna
Teden zdravja na Osnovni šoli Mirna
Teden zdravja na Osnovni šoli Mirna

V nedeljo, 7. aprila, je bil svetovni dan zdravja. Na Osnovni šoli Mirna smo ta dan obeležili z aktivnostmi in tako že tradicionalno izpeljali Teden zdravja, ki je potekal od 8. do 12. 4. 2024.

Dejavnosti so bile raznolike in verjamemo, da je vsak našel nekaj zase.

Vsako jutro so učenci odšli na šolsko igrišče, kjer so se ob različnih igrah razgibali in nabrali moči za učenje. Lahko so svoje sive celice razgibali ob pomoči rebusov in križank ter se sprostili ob različnih tehnikah sproščanja in vizualizacije.

Dnevi so na šoli minili v znamenju dobrih misli in metuljev, druženja ob igranju različnih talnih iger, gibalnih uricah in sprehodu z otroki iz vrtca. Tretješolci so skozi različne dejavnosti v razredu in na prostem spoznavali, kako pomembna je pravilna drža in izvajanje vaj za hrbtenico. Prvošolci so se pogovarjali o zdravju in izpeljali tudi nekaj dejavnosti, s katerimi krepimo zdravje. Podali so se na pohod do Gorenje vasi. Obiskala jih je tudi medicinska sestra Hedvika. Pogovarjali so se zdravju in zdravem načinu življenja

Na šolskem igrišču so se učenci preizkusili v različnih gibalnih nalogah poligona. Ugotovili so, da lazenje skozi obroče sploh ni tako lahko in da morajo biti natančni, ko vijugajo z žogo med stožci. Najbolj zanimiva jim je bila postaja, kjer so skakali kot žabe, ter postaja, kjer so se preizkušali v natančnosti meta žoge. Nekaterim je uspelo “iz prve” zadeti koš.

Poskrbeli smo tudi za naše prefinjene okuse. Pred vhodom šole je svoje mesto v četrtek dobil pravi kulinarični kotiček. Navduševale so nas zdrave žitne ploščice, zeliščni čaj, cmočki z drobnjakom, sadno-zelenjavni smuti, pogača s semeni in zelišči ter prijetne misli naših metuljev. Moramo povedati, da nihče ni odšel razočaran. Svoj mali kulinarični kotiček so imeli tudi otroci v vrtcu. Pripravili so sadne smutije in drobnjakov namaz.

Poskusno smo v petek izpeljali vožnjo s Pešbusom. Podporo in materiale za izvedbo Pešbusa in Bicivlaka nudi IPoP – Inštitut za politike prostora v okviru programa Aktivno v šolo in zdravo mesto, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje RS in je del prizadevanj Dober tek Slovenija za več gibanja in bolj zdravo prehrano (https://aktivnovsolo.si). Učenci so s spremljevalci v šolo krenili iz štirih smeri. Kot se za vsako vožnjo spodobi, so imeli učenci dnevne vozovnice. Vsaka postaja jim je prinesla novo štampiljko, končna postaja pa nalepko. Po odzivih sodeč lahko rečemo, da je bil Pešbus pri udeleženih otrocih zelo dobra in težko pričakovana aktivnost.

Če bi lahko povzela celoten teden s besedami, bi lahko rekla, da je še kako res, da lepa beseda lepe odnose najde.

Katarina Šinkovec, vodja tima zdrave šole

Galerija

_zMirna (00), _zMirna__00_
_zMirna (01), _zMirna__01_
_zMirna (10), _zMirna__10_
_zMirna (11), _zMirna__11_
_zMirna (12), _zMirna__12_
_zMirna (13), _zMirna__13_
_zMirna (14), _zMirna__14_
_zMirna (15), _zMirna__15_
_zMirna (16), _zMirna__16_
_zMirna (17), _zMirna__17_
_zMirna (18), _zMirna__18_
_zMirna (19), _zMirna__19_
_zMirna (2), _zMirna__2_
_zMirna (20), _zMirna__20_
_zMirna (21), _zMirna__21_
_zMirna (22), _zMirna__22_
_zMirna (23), _zMirna__23_
_zMirna (24), _zMirna__24_
_zMirna (25), _zMirna__25_
_zMirna (26), _zMirna__26_
_zMirna (3), _zMirna__3_
_zMirna (3), _zMirna__3_
_zMirna (4), _zMirna__4_
_zMirna (5), _zMirna__5_
_zMirna (6), _zMirna__6_
_zMirna (7), _zMirna__7_
_zMirna (8), _zMirna__8_
_zMirna (9), _zMirna__9_
_zMirna (92), _zMirna__92_
_zMirna (94), _zMirna__94_
_zMirna (95), _zMirna__95_
_zMirna (96), _zMirna__96_
_zMirna (97), _zMirna__97_
_zMirna (98), _zMirna__98_

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava