Na travnik po zdravje: Škrlatnordeča kopriva v kuhinji

19.4.2024 | 13:00

Prva pomoč pri praskah in površinskih ranah.

Prva pomoč pri praskah in površinskih ranah.

Čaj ima diuretične lastnosti in pospešuje potenje.

Čaj ima diuretične lastnosti in pospešuje potenje.

Vračamo se v naravo, na travnik. Tokrat spominjamo na še eno predstavnico, ki jo radi umeščamo med »koprive«. Veste, da je škrlatnordeča kopriva užitna in celo zdravilna?

Škrlatnordeča mrtva kopriva je pri nas precej pogosta, saj jo najdemo na travnikih, zapuščenih vrtovih, poljih, v sadovnjakih, ob gozdnih mejah in še bi lahko naštevali. Kljub temu, da nosi ime »kopriva«, nima kaj dosti skupnega z navadno oziroma veliko koprivo, saj spada v družino ustnatic; povezuje ju le videz. Od navadne koprive jo ločimo po rožnatih oziroma rožnato vijoličastih cvetovih, ki spominjajo na vsem dobro znane cvetove »zajčkov«.

Bogata z vitaminom C in železom

Škrlatnordeča mrtva kopriva je izjemno bogata z vitaminom C, v njej pa najdemo tudi veliko železa in vlaknin. Njeno delovanje na telo je protibakterijsko in protiglivično. V ljudski medicini jo pogosto uporabljajo kot naravni diuretik, priporočajo jo pri vročinskih stanjih, saj pospešuje znojenje. Uživanje škrlatnordeče koprive priporočajo tudi alergikom, saj naj bi omilila nekatere alergije oziroma simptome. Prav tako je odlična za preprečevanje okužb dihal in pri vnetju grla.

Zaustavite krvavitve, očistite kri

Tako kot listi trpotca so tudi škrlatnordeče koprive odlična prva pomoč pri praskah in površinskih ranah. Te lahko položite na ureznine oziroma rane in hitro zaustavite krvavitev. Vitamin C in flavonoidi, ki jih najdemo, pa bodo poskrbeli za krepitev imunskega sistema ter preprečili tveganje za okužbo. Določene raziskave nakazujejo, da je škrlatnordeča mrtva kopriva učinkovita pri uničevanju bakterije E.coli, ki živi v našem prebavnem sistemu. Uporablja se kot pomoč pri boleznih sluznice, pri ženskah, ki jih mučijo neredne menstruacije in beli tok, prav tako kot pomirjevalo za dober spanec. V mrtvih koprivah najdemo tudi številne minerale, predvsem veliko kalcija, ki je v kombinaciji z učinkovinami, ki delujejo diuretično.

Nepogrešljive v kuhinji

Vse vrste kopriv, vključno s škrlatnordečo mrtvo koprivo, so še kako uporabne in zaželene v kulinariki. Užitne so tako surove kot kuhane. Surove lahko dodate solatam, a izbirajte močne solate s prevladujočimi okusi. Na začetku, dokler se okusa ne privadite, dodajte nekoliko manj koprive, nato jo postopno dodajajte. Sicer jo lahko uporabite pri rižotah, pri pripravi ajdove kaše, ko jo dodate tik pred koncem kuhanja, ali pri pripravi omlet in omak.

Posušeno lahko uporabite za začinjanje jedi in pripravo prevretkov ter čajev.

Posušeno lahko uporabite za začinjanje jedi in pripravo prevretkov ter čajev.

Okusna in nepogrešljiva jed, ki vas bo v spomladanskem času napolnila z minerali, vam povrnila energijo ter vas očistila odpadnih snovi.

Sestavine: 100 g velike koprive, 80 g škrlatnordeče koprive, pest regačice in grenkuljice, 1 čebula, muškatni orešček, sol, poper, kisla smetana po okusu.

Priprava: V kozico zlijte deciliter vode in na hitro pokuhajte vse divje zelenje zgolj toliko, da uplahne. Odcedite, a vodo prihranite. V kozico zlijte nekaj olja in prepražite drobno sesekljano čebulo. Dodajte pokuhano zelenje in pražite nekaj minut. Če je presuho, vrnite vodo, ki ste jo prihranili od kuhanja. Začinite s poprom, soljo, muškatnim oreščkom ter pretlačite. Po okusu na koncu dodajte še kislo smetano in postrezite.

M. K.
Foto: Dreamstime

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava