S pljučnikom preprečimo težave z dihali in ublažimo vnetja

20.4.2024 | 18:40

S čajem blažimo prehlade in vnetja.

S čajem blažimo prehlade in vnetja.

Naberite cvetove in liste.

Naberite cvetove in liste.

Iz posušene droge pripravimo čaje ali poparke.

Iz posušene droge pripravimo čaje ali poparke.

V teh dneh je na plan pokukal tudi pljučnik, ki ga prepoznamo po modrih in rožnatih cvetovih. Že od nekdaj velja za čudežno zdravilno rastlino, ki pomaga pri boleznih pljuč, in je nepogrešljiv pri gastrointestinalnih težavah.

Pljučnik je v Sloveniji precej pogosta rastlina, najdemo ga skoraj povsod. Prepoznamo ga predvsem po listih z belimi pegami, ki so posejani z drobnimi dlačicami, in cvetovih, ki so lahko vijoličasti, modri, rožnati ali belo obarvani. Je trajnica, ki cveti od marca do konca maja. Godijo mu predvsem vlažni predeli, kot so travniške in žive meje, gozdni robovi ter jase, najdemo pa ga tudi na travnikih.

Uporabljamo liste in cvetove

Pri pljučniku nabiramo liste in cvetove, ki jih takoj po beri sušimo v suhem in temnem prostoru. V njih najdemo številne zdravju koristne sestavine, med katerimi so tanin, saponin, kremenčeva kislina, vitamin C in flavonoidi, ki so naravni antioksidanti. Posušene cvetove damo v steklene kozarce na navoj in shranimo na temno mesto ter uporabljamo do leto dni.

Zoper težave z dihali in vnetja

S pripravki iz pljučnika blažimo vnetja zgornjega dela dihal, hripavost, kašelj in prehladna obolenja. Pljučnik deluje tudi kot dober diuretik. Odlično blaži vnetja, zato je nepogrešljiv pri vnetju sluznice v želodcu, prebavilih, žrelu in ustih. S pljučnikom si lahko pomagate pri odpravi hemoroidov in celjenju manjših površinskih ran. Pomaga tudi pri blaženju opeklin in ekcemov.

Pripravki

Pljučnik najpogosteje uporabljamo v čajnih pripravkih. Po navadi ga mešamo z ostalimi posušenimi drogami, kot so trpotec, njivska preslica, koprive in slez. Takšne mešanice so odlična pomoč zoper pljučne bolezni in okužbe, le redki pa uporabljajo sirup iz pljučnika. Tega ne naredite po klasičnem postopku, temveč pripravite močan pljučnikov čaj, ki ga nato ohladite in precedite. Tekočini dodajte sladkor ali med. Nato na hitro prevrite in zlijte v temno steklenico ter shranite na hladno in temno mesto. Dnevno se priporoča do tri žličke sirupa.

Čaj zoper prehladna obolenja In okužbe zgornjega dela dihal

V sezonskih oziroma prehodnih obdobjih so prehladna obolenja pogosta. V ta namen je odlično naravno zdravilo tradicionalen pljučnikov čaj, ki ga v ljudski medicini uporabljajo pri obolenjih dihalnih poti in za lajšanje vseh vrst kašlja. Prelijte dve čajni žlički posušenega pljučnika z 250 mililitri vode in pustite stati vsaj 15 minut. Nato premešajte in precedite. Čaj lahko uživate do trikrat na dan.

Prva pomoč pri okužbi sečil

Povedali smo že, da pljučnik deluje izjemno protivnetno, zato je nepogrešljiv v času okužbe sečil. Poznan je namreč po diuretičnih učinkih. Pripomogel bo k hitrejšemu poteku zdravljenja ter odplaknil škodljive bakterije in mikroorganizme iz telesa. Priporočamo vam mešanico čaja in brusničnega soka. Na pljučnik ne pozabite tudi, ko vas mučijo prebavne motnje, vetrovi ali zgaga. Z njim boste prav tako hitro pozdravili hemoroide.

M. Koren
Foto: Dreamstime

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava