Triki: Kako očistiti opekač kruha in opekač za sendviče? Za mnoge je to nerešljiv problem

21.4.2024 | 15:30

Toaster, ki ga dnevno uporabljate, je treba tedensko čistiti. (Foto: Dreamstime)

Toaster, ki ga dnevno uporabljate, je treba tedensko čistiti. (Foto: Dreamstime)

Kljub temu, da težimo po čim več gospodinjskih aparatih, nam le redko povedo, kako jih tudi dobro in učinkovito očistiti. Tokrat vam razkrivamo skrivnosti, kako na enostaven in preprost način očistiti opekač kruha in opekač za tople sendviče.

Kaj lahko predstavlja boljši zajtrk kot prijetno opečen kos kruha, premazan z maslom in marmelado? Ali pa topli sendvič, v katerem se je ravno prav stopil sir, nekaj pa ga je, ups, ostalo še v opekaču za tople sendviče? In točno ta sir se je prijetno prižgal na teflonsko podlogo, seveda pa ga je nekaj steklo še za vratca. Kako odpraviti nadlogo?

Sprotno in vestno po vsaki uporabi

Kakorkoli obrnemo, je tako opekač kruha (toasterja) kot tudi opekač za tople sendviče treba redno čistiti. Najbolje kar po vsaki uporabi, če ga uporabljate dnevno. Če ga uporabljate dva- do trikrat na teden, bo čiščenje potrebno vsaj dvakrat mesečno. Tako se boste izognili trdovratnim madežem in drgnjenju, ki lahko mimogrede tudi resno poškoduje napravo. Pri opekaču kruha bo dovolj, da vsakič znova očistite pladenj z drobtinicami, ki so se nabrale na dnu, medtem ko bo toaster zahteval nekaj več vašega dela in volje.

Kako začeti

Najprej opekač kruha, kateregakoli, izklopite iz vtičnice, sicer lahko tvegate električni udar, iskre ali celo požar. Čiščenja se prav tako lotite šele, ko je popolnoma ohlajen. Toasterji imajo v večini spodnjo rešetko ali pladenj za drobtine, ki ga je mogoče odstraniti in očistiti. Očistite ga z mehko krpo ali kuhinjsko brisačo. Rešetke očistite s krtačko za čiščenje posode, lahko pa uporabite tudi zobno ščetko. Če toaster nima izvlečne rešetke, bo najlažje, če ga boste obrnili na glavo in umazanijo stresli v pomivalno korito ali koš za smeti. Nato preverite, ali ima odstranljive rešetke, kamor so nameščeni toasti. Odstranite jih in operite z detergentom, nato pa temeljito osušite.

Opekač za tople sendviče

Pri čiščenju opekača toplih sendvičev preverite, ali so teflonske plošče snemljive. V tem primeru jih odstranite in operite z mešanico detergenta in vode, nekateri modeli pa dopuščajo tudi čiščenje v pomivalnem stroju. Očistite tudi zasušene ostanke sira in salam. Ker gre za trdovratne madeže, si pomagajte z lesenimi noži ali zobotrebci, nikar z grobimi strgali, saj lahko poškodujete površino ali material.

Uporaba naravnih detergentov

Mešanica sode bikarbone in soli je idealna za razmaščevanje pladnja ali odstranljivih mrež opekača. Tako boste enostavno odstranili madeže zoglenelega sira in maščobe. Uporabite enak delež soli in sode bikarbone ter pomešajte z vodo, da nastane pasta. Nato očistite.

Limonin sok je močno razkužilo in naravno razmaščevalo. Sok pomešajte z nekaj vode in očistite zunanjo površino aparata ter odstranite sledi madežev.

Kis je nepogrešljiv v kuhinji. Pomagal bo pri odpravi maščobe, idealen pa je tudi pri odstranjevanju neprijetnih vonjav. Pripravite mešanico kisa in vode ter z njo očistite tudi teflonske površine in mreže.

M. K.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava