Pobarvajte cvetove hortenzij po svoje

22.4.2024 | 12:30

Pisani cvetovi hortenzij odražajo kislost oziroma bazičnost tal. (Foto: Dreamstime)

Pisani cvetovi hortenzij odražajo kislost oziroma bazičnost tal. (Foto: Dreamstime)

Ali veste, da lahko sami določate barvo hortenzij, ki se bodo od poletja dalje bohotile na vrtu? Hortenzije spadajo med najpogostejše vrtne rože, najlepše pri njih pa je, da se v vazi ali pravilno posušene ohranijo še dolgo po tem, ko smo jih prinesli v svoj dom.

Hortenzije najdemo skoraj na vsakem vrtu in jih prepoznamo po velikih, krošnjastih cvetovih, ki so različnih barv in odtenkov, te pa lahko spreminjamo s kislostjo oziroma bazičnostjo tal.

Cvetovi niso pravi cvetovi

Da, nismo se zmotili, in če ste se za trenutek zdrznili, naj pojasnimo, da gre pravzaprav za modificirane liste, cvetne lističe pa najdemo zgolj na sredini. Za take rastline se pogosto uporablja izraz socvetje, kar pomeni, da zajema različne dele rastline, ne zgolj cvetnih listov. A resnična posebnost, ki jih dela edinstvene, je povezana z različnimi pigmenti, ki so odvisni od pH-vrednosti prsti. Lahko bi rekli, da so podobne lakmusovemu papirju, ki ga uporabljamo za določanje kislosti oziroma bazičnosti, le da sprememba barve deluje ravno obratno. Bazična prst namreč povzroči obarvanje hortenzij v rdeče odtenke, kisla prst pa v modre odtenke.

Iz rdeče v modro

Še preden se lotite »barvanja« cvetov, morate vedeti, da bo ta zvijača učinkovita samo pri določenih sortah hortenzij. Če imate posajene bele hortenzije, se spreminjanje barv žal ne bo posrečilo. To lahko izvedete le pri nekaterih sortah in te so se verjetno že prejšnja leta obarvale po svoje. Pri rdečih cvetovih, ki bi jih radi spremenili v modre, boste morali poskrbeti, da bo prst bolj kisla, pri čemer si lahko pomagate z mešanico aluminijevega sulfata in vode. Z mešanico hortenzije zalivajte trikrat na leto, in sicer spomladi, ob začetku rasti, nato pa še enkrat mesečno do cvetenja. Kislost lahko povečate tudi z dodajanjem hlevskega gnoja, komposta, sulfata, superfosfata ali žvepla.

Če želite modre cvetove, poskrbite, da bodo tla bolj kisla. (Foto: Shutterstock)

Če želite modre cvetove, poskrbite, da bodo tla bolj kisla. (Foto: Shutterstock)

Iz modre v rdečo

Če želite obratno barvno spremembo, se pravi iz modrih cvetov narediti rdeče, boste potrebovali drobljeni apnenec, ki ga posujete neposredno po prsti. Lahko uporabite tudi apno, a nežno, saj lahko prevelik odmerek ožge rastline. Strokovnjaki priporočajo na gredici, veliki približno pet kvadratnih metrov, do en kilogram apnenca, ta pa naj bo razporejen čim bolj enakomerno. Potem ko ga boste posuli po prsti, poskrbite, da boste rože izdatno zalili. Tako boste zmanjšali nevarnost pretirane bazičnosti, oziroma da bi rastline s pripravkom požgali.

Zagotovite redno gnojenje

Čeprav hortenzije niso zahtevna vrsta rož, strokovnjaki priporočajo, da tla, kjer uspevajo, vsaj enkrat na leto kvalitetno pognojite. Dovolj bo, če jim boste namenili gnojilo z oznako NPK 25-10-10. Tako jim boste omogočili uspešno in zdravo rast skozi celo leto. Omenjeno gnojilo ne bo vplivalo na barvni spekter hortenzij. Namesto umetnega gnojila lahko hortenzije gnojite tudi s hlevskim gnojem, ali še bolje, s kompostom, a v teh primerih se lahko zgodi, sploh pri uporabi hlevskega gnoja, da bo rastlina začela spreminjati barvo cvetov, saj sta obe gnojili kisli. Upoštevajte še, da se spreminjanje barve odsvetuje pri rastlinah, ki ste jih posadili pred manj kot dvema letoma, in ne pozabite, da navsezadnje narava sama ustvarja najbolj čudežne barve.

Mare Koren

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava