Lokalno.si
© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kuhnapato: Varčni recepti za jedi iz ostankov


Učenci 5., 6. in 7. razreda OŠ Drska z mentorico Jožico Muhič
28. 4. 2024, 12.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

_zzzkuhna__1_.jpg
Arhiv Lokalno.si
_zzzkuhna (1)
_zzzkuhna__9_.jpg
Arhiv Lokalno.si
Ponosni mladi kuharji s končnim izdelkom

Učenci OŠ Drska že štirinajsto leto sodelujemo v projektu KUHNAPATO. S kuhanjem sodelujemo pri obujanju slovenske kulinarične dediščine in pripomoremo k manj odpadne hrane. S svojimi jedmi smo se predstavili v Supernovi Novo mesto, 24. 4. 2024, ob 4. slovenskem dnevu brez zavržene hrane.

Letošnja kampanja ob slovenskem dnevu brez zavržene hrane spodbuja, naj zbudimo svojo hranozavest ter s hrano ravnamo varčno. Ključni koraki za manj zavržene hrane so, da načrtujemo svoje obroke, kupujemo lokalno, trajnostno hrano in ostanke hrane uporabimo za pripravo novih jedi.

Pripravili smo namaz iz ostankov ajdove kaše, kruhov narastek in špargljevo juho z žličniki iz ostankov pire krompirja.

Posredujemo nekaj slikovnih utrinkov in recepte.

ŠPARGLJEVA JUHA Z ŽLIČNIKI iz ostankov pire krompirja

_zzzkuhna__3_.jpg
Arhiv Lokalno.si

Sestavine:

· 10 špargljev

· 1 srednje velika čebula

· 3 stroki česna

· 1 velik krompir

· poper

· sol

· peteršilj

· jajce

· ostra moka

· ostanki pire krompirja

Navodila za pripravo:

Pripravimo vse sestavine. Olupljen krompir narežemo na majhne kocke. Šparglje odlomiš nad olesenelim delom in nareži na 1 cm dolge koščke. Nareži tudi čebulo in česen. Čebulo popraži na olju, ko je že zlatorjava, dodaj česen. Vsebino ves čas mešaj, da se česen ne zažge, dodaj narezan šparglje, praži še kakšno minuto in dodaj krompir. Nato vse skupaj zalij z 1 l vode, pokrij in na zmernem ognju kuhaj vsaj 15 minut. Ta čas pripravi žličnike. Jajce posoli in razžvrkljaj, dodaj pire krompir, ki je ostal od včeraj, dodaj še malo ostre moke in oblikuj žličnike. Dodaj jih v juho, vrejo naj vsaj 3 minute. Začini s poprom in soljo po okusu in poskusi izvrstno enolončnico.

KRUHOV NARASTEK

_zzzkuhna__4_.jpg
Arhiv Lokalno.si

Sestavine:
• 0.75 kg belega kruha
• 5 jajc (ločimo rumenjake in beljake)
• 0.2 kg masla
• 6 velikih jabolk
• 0.20 kg orehov
• sladkor(po navadi se ni sladkalo), cimet
• 4 dcl mleka
• 2 dcl sladke smetane

Priprava:

Rezine kruha narežemo na majne kockice in namočimo z mlekom, sladko smetano in s stepenim rumenjakom. Pekač namažemo s maslom. Vanj damo plast namočenega kruha in nato plast naribanih jabolk, ki jih potresemo s sladkorjem, s cimetom in z grobo naribanimi orehi. Po vrhu damo še eno plast namočenega kruha ter nekaj kosmičev surovega masla. Spečemo v pečici (180°C, 20 minut), nato vzamemo iz pečice, premažemo s stepenim beljakom in pečemo še 15 minut).

NAMAZ IZ OSTANKOV AJDOVE KAŠE

_zzzkuhna__2_.jpg
Arhiv Lokalno.si

Sestavine za pripravo namaza:

· 2 skodelici kuhane ajdove kaše (ostanek od včeraj)

· pol skodelice mletih bučnih semen (ni nujno)

· pol skodelice bučnega olja

· 2 česna

· skodelica nasekljanega peteršilja

· sol

15 koščkov kruha od prejšnjega dne, za namaz

Postopek:

Vse sestavine zmešamo s paličnim mešalnikom. Namažemo na ostanke kruha, ki jih predhodno popečemo.


© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o.

Vse pravice pridržane.