10. Dneve slovenskega filma v Beogradu odpira Maja Weiss

10.5.2024 | 08:45

10. Dneve slovenskega filma v Beogradu odpira Maja Weiss
10. Dneve slovenskega filma v Beogradu odpira Maja Weiss

V Jugoslovanski kinoteki v Beogradu  bodo od 10. do 14. maja  potekali  jubilejni  10. Dnevi slovenskega filma.

Za jubilejno izdajo so ponudili pregled filmov različnih žanrov in dolžin iz predstavitev, ki so se zvrstile v letih tesnega sodelovanja med inštitucijami iz Slovenije in Srbije, ključno vlogo pa je odigralo Društvo Slovencev Sava v Beogradu, predvsem pa njihov član in filmski režiser Dragomir Zupanc, gonilna sila prireditve, ki  je lansko leto zasluženo  pridobil naslov »prijatelj slovenskega filma« na Festivalu slovenskega filma v Portorožu.

Današnja slavnostna otvoritev festivala bo sicer v znamenju zadnjega dokumentarnega filma režiserke Maje Weiss Zajeti v Izviru – Slovenski otroci Lebensborna (2023), ki je trenutno na ogled v domačih kinodvoranah. V svojem najnovejšem dokumentarnem filmu režiserka in scenaristka Maja Weiss predstavlja ganljive zgodbe štirih slovenskih otrok, ki so bili del nacističnega rasnega eksperimenta v času druge svetovne vojne. Film je nastal v sodelovanju s soscenaristko Natašo Konc Lorenzutti,  avtorico dveh romanov Beseda, ki je nimam (2021) in Senca brez človeka (2023), ki sta tematsko povezana s filmom in ga tudi dopolnjujeta.

Pred srbsko premiero dokumentarnega filma Maje Weiss bo na ogled kratki dokumentarni film Ita Rina - diva iz Divače srbskega režiserja  in soustvarjalca DSF Vladimirja Šojata, v katerem nam prikaže hišo Ite Rine v Beogradu, v kateri je živela, potem ko je holywoodsko kariero žrtvovala zaradi beograjske ljubezni.

Že popoldan pa bo na sporedu dokumentarni  film Milko Bambič: v stanju rojevanja v režiji Radovana Čoka, v katerem potegi rahlih črt v filmu ustvarjajo skico umetnika Milka Bambiča (1905-1991).

V soboto bo na sporedu digitalno restavrirana inačica filma Ples v dežju (1961) Boštjana Hladnika, ki jo je v letu 2023 izvedla Slovenska kinoteka in bo to po premieri v MOMI lani septembra, druga mednarodna projekcija filma. V ponedeljek bo nas sporedu film Zgodbe iz kostanjevih gozdov (2019), prvenec režiserja Gregorja Božiča, v torek bodo na sporedu Stekle lisice(2017) režiserja Borisa Jurjaševiča, izbor celovečernih filmov pa bo v nedeljo zaključil še en prvenec- Ne bom več luzerka (2018) režiserke Urše Menart. Pred tem bo na sporedu tudi dokumentarni film Glasba je časovna umetnost 3: LP film Laibach (2018) režiserja Igorja Zupeta.

Med kratkimi filmi naj izpostavimo nekatere: Meje (2016) režiserja Damjana Kozoleta, Fountain režiserja Gorana Vojnovića (2017), Obzornik 670 – Rdeči gozdovi (2022) režiserke Nike Autor,  Tako se je končalo poletje (2022) režiserja Matjaža Ivanišina.

V torek 14. maja pa bodo pripravili tudi izbor filmov  Akademije za gledališče, radio, film in televizijo iz Ljubljane.

Tudi ta posebna izdaja bo imela bogat spremljevalni program: razstavo fotografij Irene Jerak, ki je s svojim fotoaparatom dokumentirala prejšnje izdaje prireditve, okrogla miza na temo Prispevki o zgodovini slovenskega filma, dve delavnici o zvoku v filmu in stilizirani fotografiji v filmu ter srečanje predstavnikov filmskih šol iz Ljubljane in Beograda.

Svoje filme bodo v prihodnjih dneh v Beogradu pospremili slovenske ustvarjalke in ustvarjalci  Radovan Čok, Jure Ivanušič, Matevž Jerman, Bojan Labovič, Urša Menart, Nataša Konc Lorenzutti,  Maja Weiss,  Igor Zupe.

Na otvoritvi bo spregovorila ministrica za kulturo Asta Vrečko, Slovenski filmski center pa bo zastopala direktorica Nataša Bučar.

Slovenski filmski center

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava