''Skleda polna meda'' ob svetovnem dnevu čebel v Beli Cerkvi

21.5.2024 | 12:30

''Skleda polna meda'' ob svetovnem dnevu čebel v Beli Cerkvi

V petek, 17. maja, je Društvo podeželskih žena in deklet Bela Cerkev že tretjič po vrsti pripravilo prireditev z naslovom Skleda polna meda ob svetovnem dnevu čebel v dvorani Hiše žive dediščine v Beli Cerkvi.

Prireditev je povezovala Cvetka Peterlin, ki je pozdravila vse obiskovalce prireditve, župana Občine Šmarješke Toplice mag. Marjana Hribarja, ostale goste in nastopajoče. Prireditev je začela s čebelarskim pozdravom Naj medi, ki nagovarja, kako pomembne so čebele, saj brez čebel ne bi bilo življenja. Čebele so eden od pomembnih opraševalcev in zagotavljajo hrano, zagotavljajo prehransko varnost, trajnostno kmetijstvo, biotsko raznovrstnost ter pomembno prispevajo k blažitvi podnebnih sprememb in ohranjanju okolja. Na začetku prireditve je vse zbrane pozdravila in nagovorila tudi predsednica Društva podeželskih žena in deklet Bela Cerkev Elizabeta Verščaj, ki je dejala, da imajo čebele neprecenljiv pomen za človeka in naravo. Med kot živilo ima posebno mesto v kulinariki. Tega se zavedajo tudi v društvu, zato so na delavnicah pred dogodkom članice pripravile več vrst živil, ki vključujejo med. Le-ta so bila razstavljena in so jih lahko poskusili ob koncu prireditve. Roman Košale, domači čebelar, nam je iz svojih izkušenj povedal nekaj izzivov, s katerimi se srečuje pri čebelarjenju.

''Skleda polna meda'' ob svetovnem dnevu čebel v Beli Cerkvi

V kulturnem programu so se predstavili učenci OŠ Šmarjeta z deklamacijami, s pevsko točko in plesom Zum zum zum, avtorice Romane Kranjčan, ljudske pevke Čebelice, članice Društva podeželskih žena Mirna Peč, s tremi pesmimi, harmonikarji Klemna Hribarja ter pevci domače skupine Babice in dedki. Domačinka Ivanka Hrovat, ljubiteljska slikarka, se je predstavila s svojimi likovnimi deli na temo cvetje, ki so krasili dvorano.

Ob koncu prireditve je predsednica Elizabeta Verščaj predstavila nabor jedi iz medu, ki so jih članice pripravile za ta dogodek in jih povabila, da jih po zaključku kulturnega dogodka ob druženju degustirajo.

Obiskovalci, ki so napolnili dvorano, so uživali v podanih dejstvih o pomenu čebel, kulturni prireditvi, ki je bila obogatena s predavanjem, nastopi učencev, petjem, glasom harmonike, razstavljenimi slikami cvetja in prijetnim druženjem ob degustaciji jedi iz medu, ki so jih pripravile članice Društva podeželskih žena in deklet Bela Cerkev.

Helena Murgelj

Galerija

med (1)
med (10)
med (2)
med (3)
med (4)
med (5)
med (6)
med (7)
med (8)
med (9)
_zmed (1)
_zmed (2)
_zmed (3)
_zmed (4)
_zmed (5)
_zmed (6)
_zmed (7)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava