Pokošena trava odlična za naravno gnojilo

22.5.2024 | 14:20

Pokošena trava odlična za naravno gnojilo

Pomlad je prinesla tudikošnjo trave, ki je tja do jeseni precej nadležno, a nujno opravilo. Pokošena trava se običajno znajde na bioloških odpadkih, namesto tega pa jo lahko znova uporabite.

Nekatere vrste trave rastejo hitreje, zato je treba kositi na nekaj dni, pri drugih se čas podaljša na dober teden ali dva. A če želimo lepo zelenico, je treba pokošeno travo sproti spravljati. Ta običajno pristane v zabojniku za biološke odpadke. Trava je bogata z dušikom in nekaterimi minerali, zato je odlično gnojilo. Namesto v koš, naj raje roma na domač kompostnik, za vas pa imamo še nekaj idej.

Gnojilo za lončnice

Če je vaša trata v slabem stanju, pokošeno travo pustite na zelenici. Tam se bo razkrojila, omogočila hrano deževnikom in poskrbela za naravno gnojenje. Tako bo trata kmalu povsem zelena.

Pomlad je čas, ko se lotimo presajanja lončnic. Tako pokošena, sveža ali posušena trava je odlična za gnojenje lončnic. Namesto da jim dodajate umetna hranila, jim raje zagotovite svež vir hranil, tako da jim dodate pokošeno travo. Ko lončnice presajate, v posode najprej stresite nekaj zemlje, nato jo obložite s plastjo sveže ali posušene trave ter prekrijte z novo plastjo zemlje in vkopajte rastlino.

Pokošena trava odlična za naravno gnojilo

Iz pokošene trave lahko pripravite tudi tekoče gnojilo, ki vam za izdelavo ne bo vzelo preveč časa. Za pripravo uporabite star lonec ali vedro. Vanj vsujte travo in zalijte z vodo. Razmerje med količino trave in vode naj bo 1 : 3. Vodo s travo zavrite in kuhajte 15 minut na zmernem ognju. Nato odstavite in pustite, da se ohladi. Precedite in shranite. Zalivajte pomešano z vodo v razmerju 1 : 3. Tekoče gnojilo lahko pripravite tudi brez kuhanja. Vedro napolnite do dveh tretjin in nalijte vodo do vrha. Premešajte in pokrijte, da se v vedru ne bodo začele razmnoževati žuželke. Po pretečenem času vodo precedite in jo shranite. V obeh primerih odcejeno travo odvrzite na domač kompostnik. Gnojilo lahko uporabite za uspešno gnojenje vrtnin, sadnega drevja, pri vzgoji sadik in drugih rastlin na vrtu. Neprekuhano gnojilo lahko uporabljate razredčeno ali nerazredčeno. Če želite močnejše gnojilo, dodajte koprive, njivsko preslico ali gabez.

M. K.
Foto: Dreamstime

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava