Skoraj pozabljena rastlina, a tako okusna in zdrava

23.5.2024 | 12:20

Če ste se te dni odpravili na sprehod v gozd ali do bližnjega hriba, ste na poti gotovo srečali tudi navadno smrdljivko ali krompirjevko, za katero pogosto pozabimo, kako okusna in hranilna je.

Smrdljivko najdemo v bukovih in mešanih gozdovih.

Smrdljivko najdemo v bukovih in mešanih gozdovih.

Navadno smrdljivko nepoznavalec hitro zamenja z regratom, saj sta si na prvi pogled po nazobčanih listih in rumenih cvetovih precej podobna. Regrat najdemo na travnikih in ob gozdnih mejah, navadna smrdljivka ali krompirjevka, kot jo mnogi radi imenujejo, pa raste v gozdovih, predvsem bukovih in mešanih. Všeč sta ji senca in primerna vlažnost, njen čas rasti je vse od marca do konca junija.

Okusni so listi, stebla in cvetovi

Navadno smrdljivko nabiramo od začetka marca, ko začnemo trgati prve mlade liste, pozneje pa se veselimo večjih listov in tudi popkov, stebel ter cvetov. Smrdljivko lahko nabirate tudi po tem, ko odcveti. Takrat nabiramo že čvrstejše liste, ki so še vedno izjemno okusni v solatah in precej manj trpki od regratovih. Zmeraj jo uporabljamo svežo, je ne sušimo in ne zamrzujemo. Nekateri popke vlagajo v kis, podobno kot kapre, in jih nato ponudijo kot gurmansko posebnost.

Cvet na hitro spominja na regrat, a nima toliko venčnih listov.

Cvet na hitro spominja na regrat, a nima toliko venčnih listov.

Razstruplja in poživlja

Kot večina spomladanskih rastlin ima tudi navadna smrdljivka izjemno ugoden vpliv na naše telo. Spada med hrano z obilico »divjih« rudnin, ki po vsebnosti pogosto presega večino gojene zelenjave. Vsebuje tudi nekaj grenčin, ki so še posebej ugodne za dobro in zdravo prebavo, ter vitamine, ki poskrbijo za dobro počutje in vitalnost. V njej najdemo vlaknine, ki spodbujajo presnovo, krepijo in obenem razstrupljajo. Nekoč so jo domači zdravilci priporočali za krepitev delovanja jeter in žolčnika ter pri zdravljenju ledvičnih obolenj.

Kako jo pripravimo

Kot že omenjeno, uporabljamo predvsem liste, tako mlade kot tudi tiste nekoliko večje in starejše. Navadna smrdljivka ima vonj po kuhanem krompirju, zato jo ponekod imenujejo tudi krompirjevka, posledično velja za poslastico predvsem v krompirjevih jedeh ali pa jo uporabljajo kot njegov nadomestek. Za solate lahko uporabite tudi popke s stebli in cvetove. Liste lahko skuhate in jih pripravite podobno kot špinačo, zabeljene z oljčnim oljem in česnom. Navadna smrdljivka je izjemno priljubljena na Notranjskem, kjer jo uporabljajo za pripravo tradicionalne cerkljanske jedi smukavc, v katero spada tudi birzo ali repno listje.

M. Koren
Foto: Dreamstime

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava