Zlata palma za kratki film Mož, ki mi mogel molčati koproducenta Boštjana Virca

28.5.2024 | 09:40

Ob zaključku 77. izdaje filmskega festivala v Cannesu, najpomembnejšem filmskem festivalu na svetu, nas je razveselila novica, da je najvišje priznanje za kratki film prejel Mož, ki  ni mogel molčati.

Zlata palma za kratki film Mož, ki mi mogel molčati koproducenta Boštjana Virca

Scenarij za film je napisal in posnel hrvaški režiser Nebojša Slijepčević, nastal je pod okriljem hrvaške producentske hiše Antitalent, producenta sta Katarina Prpić in Danijel Pek. Koproducenti so Noëlle Lévénez (Les Films Norfolk, Francija ), Katya Trichkova (Contrast Films, Bolgarija) in Boštjan Virc (Studio Virc, Slovenija).

Slovenski avtorski del predstavlja direktor fotografije Gregor Božič, ki je filmu že pred projekcijo napovedal »dolgo in uspešno festivalsko pot«, kar je zlata palma za kratki film  nedvomno potrdila. V  eni izmed vlog je nastopil vsestranski umetnik Nebojša Pop Tašić, ki od leta 1992 živi in dela v Sloveniji.

V glavnih vlogi je nastopil hrvaški zvezdnik Goran Bogdan, ob njemu pa še Alexis Manenti, Dragan Mićanović, Silvio Mumelaš, Lara Nekić, Priska Ugrina, Dušan Gojić, Mijo Pavelko, Martin Kuhar, Jakov Zovko in Robert Ugrina. Film je sofinanciral Slovenski filmski center.

Film je nastal po resničnih dogodkih, leto dogajanje je 1993 v Bosni in Hercegovini. Potniški vlak se ustavi, napadle so ga srbske paravojaške sile. Ko se vojaki spravijo na nedolžne civiliste, se jim le eden od 500 potnikov upa zoperstaviti. Plačal bo z življenjem.

Možu, ki ni mogel molčati je bilo v resničnem življenju ime Tomislav Buzov, bil je doma iz hrvaškega Kaštela in je bil upokojeni oficir JLA. Živel je v Beogradu, od koder se je odpravil na obisk k sinu, ki je bil v vojski in ga je skrbelo zanj. Vlak je zaustavila  skupina vojakov iz četniškega odreda Maščevalci, ki jih je vodil zloglasni Milan Lukić. Na vlaku so iskali Muslimane. Tomislav Buzov je vstal in zavpil: «Ljudje, kaj delate, ali v tej državi ne obstajajo zakoni?« Tistega dne so vojaki hladnokrvno likvidirali 19  Muslimanov in enega Hrvata.

Zlata palma za film je pomembni priznanje za koprodukcijsko sodelovanje, ki ga je uspešno izpeljal producent Boštjan Virc, sporočilo filma pa je še kako aktualno tudi v današnjem nemirnem času, za katerega  tudi vojna na Balkanu ni pomenila končnega alarma za svet brez vojn in uničevanja.

Zlata palma za kratki film Mož, ki mi mogel molčati koproducenta Boštjana Virca

Slovenski filmski center

Galerija

_zzzfilm (1)
_zzzfilm (2)
_zzzfilm (3)
_zzzfilm (4)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava