Pod črto: Za nami še en uspešno izveden Festival cvička!

29.5.2024 | 14:00

Minuli vikend je v Novem mestu potekal že tretji Festival cvička v organizaciji Zavoda Novo mesto, ki skupaj s partnerjema Zvezo društev vinogradnikov Dolenjske, ki letos obeležuje 52. leto Tedna cvička, in Društvom novomeških študentov s svojo tradicionalno Cvičkarijo nadaljuje bogato tradicijo dogodkov pod eno skupno zgodbo.

Pod črto: Za nami še en uspešno izveden Festival cvička!
Pod črto: Za nami še en uspešno izveden Festival cvička!

Petkov dan je kot vselej potekal v znamenju povorke članov Zveze društev vinogradnikov Dolenjske, nastopa Mestne godbe Novo mesto in Novomeških mažoret, slavnostne otvoritve Festivala cvička in 52. Tedna cvička ter razglasitve kralja cvička. Krono bo v letu 2024 ponosno nosil Andrej Grabnar iz Društva vinogradnikov Raka. Razglašen je bil tudi ambasador cvička, častitljivi naziv pa je osvojil dolgoletni promotor dolenjskega posebneža, Sašo Đukić. Program je popestril Ansambel Pogum.

V soboto se je Festival cvička pričel s študentskimi kmečkimi igrami, ki so otvorile Cvičkarijo. S sprevodom Mestne godbe Novo mesto smo pozdravili tudi večerni del, v sklopu katerega so nastopili Big Band Medicinske fakultete, Drugi vagon, za veliki finale pa še priljubljena novomeška skupina Društvo mrtvih pesnikov.

Zadnje jutro je zaznamovala Golažijada, po kateri je komisija soglasno izbrala nespornega zmagovalca z najbolj okusnim golažem: Društvo Sever Dolenjska. Nadalje so nas obiskale lokalne vinske kraljice, pozdravila pa nas je tudi 27. vinska kraljica Slovenije. Sledila je razglasitev 25. cvičkove princese, lento pa bo v letu 2024 ponosno nosila Blažka Ilovar iz Šmarjete. Za konec smo podelili še priznanja in medalje za ocenjena vina ter še eno uspešno izvedeno prireditev proslavili s skupino Firbci.

Poleg pestrega 3-dnevnega programa je za nami barvit mesec mnogoterih dogodkov in aktivnosti, povezanih s cvičkom, s katerimi želimo krepiti pomen vinske kulture Dolenjske ter edinstvenega potenciala pri razvoju turistične ponudbe v regiji in širše. Otvorilo ga je Društvo novomeških študentov s Cvičkarijo v Ljubljani, nadaljevalo pa se je z ocenjevanjem vin v okviru 52. Tedna cvička, Pohodom po Slakovi poti, predstavitvijo butične vinske kleti Arret Wines z degustacijo, srečanjem vinogradniških pevskih zborov, predstavitvijo Turzima v zidanicah, tematskim vodenjem “Novo mesto in vinogradniška dediščina” ter tematskimi delavnicami za otroke. Uradno se bodo vse aktivnosti v znamenju cvička zaključile prihodnji petek, 31. maja, s Pop-up Wine Festivalom na Gradu Grm.

Glavni cilj letošnjega Festivala cvička ostaja (in se še dodatno krepi) želja po dvigu odnosa do cvička in kulture pitja na višjo raven. V ta namen je bila organizirana Akademija cvičkovega turizma, v atriju Gostišča na Trgu pa je vse tri dni potekala tudi degustacija ocenjenih vin — prvaki sort, s katero si prizadevamo cviček postaviti ob bok priznanim vinom iz ostalih slovenskih vinorodnih območij.

Zavod Novo mesto

Galerija

_zcvicek (01)
_zcvicek (02)
_zcvicek (03)
_zcvicek (04)
_zcvicek (05)
_zcvicek (06)
_zcvicek (07)
_zcvicek (08)
_zcvicek (09)
_zcvicek (10)
@@@_zcvicek__11_
_zcvicek__12_
_zcvicek__13_
_zcvicek__14_
_zcvicek__15_
_zcvicek__16_
_zcvicek__17_
@@@_zcvicek__18_
_zcvicek__19_
_zcvicek__20_

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava