DL: Mali raj za naturiste - PZA bo lahko zrasel v butični kamp

2.6.2024 | 18:00

S spremembo OPN bodo Bradačevi na jasi ob Krki iz prvega postajališča za avtodome za naturiste v Sloveniji naredili kamp – Želja stara skoraj 20 let, postopek trajal sedem let – Jože v pokoj, posle prevzela sin Borut in hči Katja

Jože Bradač s sinom Borutom in hčerko Katjo (Foto: osebni arhiv)

Jože Bradač s sinom Borutom in hčerko Katjo (Foto: osebni arhiv)

Na idilični jasi ob reki Krki v Dolenjem Polju je Jože Bradač pod družinsko hišo ter avtoelektričarsko in mehanično delavnico pred desetletjem uredil prvo in edino postajališče za avtodome (PZA) za naturiste v Sloveniji, poimenovano Mali raj. Njegovo zgodbo je začel pisati že kakšnih deset let prej, s spremembo in dopolnitvijo občinskega prostorskega načrta (OPN), ki so ju občinski svetniki potrdili na seji konec marca, pa se odpira možnost, da se bo PZA lahko razvil v kamp za naturiste.

Kot je za Dolenjski list po seji pojasnil domači župan Franc Vovk, se je postopek spreminjanja OPN za turistično območje Mali raj začel že leta 2018 na pobudo lastnika, ki je postopek tudi financiral. »Občina je takrat ocenila, da je smiselno podpreti ta razvojni projekt, in je v vsem tem času nastopala kot koordinatorica. Turizem je glavna gospodarska panoga v občini, zato je vsaka oblika dodatne ponudbe ali pa posodobitev obstoječe dobrodošla,« je dejal.

Jože Bradač pove, da je že od samega začetka želel, da bi na tem kraju uredil manjši kamp, a sta ga pri tej nameri ustavila prostorska zakonodaja in OPN, ki je bil sprejet 2009. »Čeprav je bila naša pobuda za spremembo namembnosti v pripravah na ta prostorski dokument takrat izločena, nismo vrgli puške v koruzo. Leta 2012 nam je prisluhnil takratni župan Jože Muhič, ki je z vlogami na različna ministrstva odprl pot, da lahko začnemo postopke, Jože Slak iz podjetja Struktura pa je poskrbel za strokovno pripravljen projekt. Potrebovali smo namreč soglasja kar 24 soglasodajalcev,« pove Bradač in se zahvali tudi sinu Borutu in hčerki Katji, da sta vsa ta leta zdržala vse pritiske, tudi nekaterih lokalnih politikov, in finančno obremenitev, ki je ni bilo malo. Oba sta z 20. marcem z njegovo upokojitvijo prevzela tudi njegov posel – Borut avtoservisno delavnico, Katja pa Mali raj.

»Kamp bomo razvijali postopoma, odvisno od trenutne gospodarske situacije in razmer na trgu, najprej pa bomo uredili sanitarni blok in lastno malo čistilno napravo. Prostora ne bomo širili, kamp bo tako kot zdaj PZA imel butičen značaj,« opiše.

LANI 1.700 NOČITEV

Prava sezona se v Malem raju začne z majem, sicer pa je odprt vse leto. Za velikonočne praznike so bili dobro obiskani, pove Katja Bradač. »Do obiskovalcev imamo zelo oseben pristop, z marsikom smo postali že pravi prijatelji. Veliko je stalnih gostov, prihajajo pa tudi novi, predvsem po priporočilih tistih, ki so se pri nas že ustavili. Vsakomur predstavimo, kaj si lahko ogleda in obišče, kje je trgovina, kje si lahko denimo izposodi kolesa in podobno. Zelo radi obiščejo Kočevski rog, Belo krajino, Novo mesto, Trško goro z odprtimi zidanicami. Sicer sodelujemo s TIC-i po vsej Sloveniji, da nam pošljejo gradivo, in kot nam povedo gosti, jih najbolj navdušujejo denimo Koroška, Savinjska dolina, Kras, Bohinjsko jezero, skratka naravne lepote Slovenije,« povzame. Med gosti pri njih prevladujejo Nizozemci, veliko je Avstrijcev in Nemcev, zanimivi so postali tudi za Angleže. Domači, slovenski gostje jih obiščejo predvsem poleti. Lani so imeli okoli 1.700 nočitev.

Jože Bradač je s somišljeniki leta 2010 ustanovil tudi Društvo naturistov Mali raj, ki je član Zveze društev naturistov Slovenije in mednarodne zveze naturistov. »Združuje okoli 120 članov različnih starosti iz vse Slovenije, ki spoštujejo naravo,« še doda Jože Bradač.

Članek je bil objavljen v aprilski tiskani številki Dolenjskega lista

M. Žnidaršič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava