DL: Rudi Javornik, novi ravnatelj GŠ Trebnje - V središču so učenci

7.6.2024 | 14:10

Tako poudarja novi ravnatelj Glasbene šole Trebnje Rudi Javornik, ki je nasledil Tatjano Mihelčič Gregorčič – Stopa v velike čevlje, a se veseli novih izzivov – Sodeloval z znanimi slovenskimi glasbeniki

Vodenje Glasbene šole (GŠ) Trebnje je s prvim marcem prevzel Rudi Javornik, ki se je edini prijavil na razpis za ravnatelja. Nasledil je Tatjano Mihelčič Gregorčič, ki je vrsto let vodila šolo in s svojim predanim delom pustila neizbrisan pečat. Zaveda se, da stopa v velike čevlje, a se že veseli novih izzivov.

Rudi Javornik (Foto: R. N.)

Rudi Javornik (Foto: R. N.)

Javornik, ki prihaja iz okolice Grosuplja, je v trebanjski glasbeni šoli zaposlen od lanskega šolskega leta, pred tem je igranje saksofona poučeval na GŠ Črnomelj in v GŠ Marjana Kozine v Novem mestu. Od lanskega septembra je opravljal tudi funkcijo pomočnika ravnateljice in tako še podrobneje spoznal delovanje GŠ Trebnje, ki jo obiskuje 279 učencev.

»Zavzemal se bom za preprosto idejo – učenci so v središču. Šola je tukaj, da ponudi izobraževanje glasbeno nadarjenim otrokom. Vse aktivnosti, ki jih izvajamo, so namenjene izključno temu, da uspemo pri otrocih vzbuditi in negovati ljubezen do glasbe, zanimanje za muziciranje in da skozi strokovno vodenje učenca pripeljemo do stopnje, ko se bo lahko po lastni izbiri vključeval v različne glasbene zasedbe, orkestre na lokalni ravni, šolske ansamble ali pa v ljubiteljska društva s področja glasbe in glasbene ustvarjalnosti oziroma bo nadaljeval glasbeno šolanje na srednji stopnji ter mogoče izbral glasbo za svoj poklic,« poudarja Javornik.

Ključne naloge, ki si jih je zadal v 5-letnem mandatu, so: prepoznavnost in prisotnost GŠ v lokalnem okolju, redni nastopi učencev na njihovih koncertih in tudi drugje, stalnost izobraževanja strokovnih delavcev, uvajanje novih spoznanj pedagoške stroke pri poučevanju vseh predmetov ter ohranjanje varnega in vzpodbudnega okolja za njihove učence. Ker delujejo na več lokacijah, je dolgoročna želja, da bi nekoč pouk in vaje vseh skupin potekale pod isto streho.

Ko je prevzel vodenje GŠ Trebnje, so njegovi učenci dobili novega učitelja saksofona, Javornik pa pedagoškega dela ne bo povsem opustil, saj bo do konca letošnjega šolskega leta vodil pihalni orkester in novoustanovljen šolski big band.

Veseli ga, da v Trebnjem nimajo težav z učiteljskim kadrom. »Pri nas poučujejo strokovni delavci, ki imajo odlično strokovno znanje ter tudi motivacijo in željo po napredku in smisel za delo z mladimi. Trudil pa se bom, da bi skupaj kot kolektiv napredovali na strokovnem področju in na področju človeških vrednot, ki smo jih kot vzgojno-izobraževalni zavod dolžni poleg strokovnega znanja predati svojim učencem,« še dodaja Javornik.

Tudi v prostem času se pri njem veliko vrti okrog glasbe. Kot saksofonist je sodeloval s številnimi znanimi imeni na slovenski glasbeni sceni, kot sta na primer Big band Radiotelevizije Slovenija in skupina Dan D. »Z mednarodno uveljavljenim pianistom in pevcem Urošem Perićem sem v zadnjih 13 letih igral dejansko povsod po državi, kar nekaj tudi v tujini,« še poudari. Več let je igral tudi v Big bandu Grosuplje, ki ga je nekaj časa tudi vodil.

Članek je bil objavljen v aprilski tiskani številki Dolenjskega lista

Rok Nose

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava