Ne z mlekom: Z žajbljem nad potenje in holesterol

8.6.2024 | 15:00

Žajbelj je na slovenskih vrtovih skoraj povsod prisoten. Kot zelišče je nepogrešljiv v kulinariki, kjer ga uporabljamo pri pripravi mesa, nikakor pa ne moremo mimo zdravilnih lastnosti, saj je nepogrešljiv v času prehladov. Ste vedeli, da ga lahko uporabljate tudi proti potenju?

V žajbljevih listih najdemo številna zdravju koristna eterična olja in spojine.

V žajbljevih listih najdemo številna zdravju koristna eterična olja in spojine.

Žajbljeva tinktura bo pomagala zlasti pri prekomernem potenju.

Žajbljeva tinktura bo pomagala zlasti pri prekomernem potenju.

Z žajbljem so si ljudje na našem ozemlju že od nekdaj lajšali najrazličnejše tegobe in ga uporabljali v različne namene. Nepogrešljiv je pri pripravi enolončnic in močnih mesnih juh, prav tako izboljša okus pečenk, steakov in drugih mesnih jedi. Številni ga dodajajo zeliščnemu maslu, uporabljajo ga tudi v ljudskem zdravilstvu in farmaciji.

Žajbelj je zelišče, ki se ponaša s številnimi vitamini, saj v njem najdemo vitamine A, C, E in K. O vitaminu K sicer le redkokdaj slišimo, a je zelo pomemben za dobro kri in zdrave kosti. Tega v žajblju najdemo kar okoli deset odstotkov naših dnevnih potreb. Prav tako je žajbelj bogat tudi z minerali, med katerimi so magnezij, cink in baker. Skodelica žajbljevega čaja bo tako hitro okrepila naše telo in mu pomagala, da se obrani pred nevarnimi vplivi iz okolja. Čaj deluje nekoliko protimikrobno, zaradi česa ugodno vpliva na zdravje ustne votline. Pomaga tudi pri težavah s prebavo, ko nas boli trebuh ali nas mučijo težave z vetrovi.

Vir antioksidantov in eteričnih olj

V žajbljevih listih najdemo številna zdravju koristna eterična olja in spojine, med katerimi je največ alfa in beta tujona ter kafre in cineola. Ne moremo mimo omembe antioksidativne karnozojske kisline, ki deluje podobno kot rožmarinska kislina. Uradni viri žajbljeve liste priporočajo za pomoč ob vnetjih in okužbah sluznice v ustih in žrelu. Listi uspešno odpravljajo in lajšajo težave s stomatitisom, gingivitisom in faringitisom, veliko manj znano pa je, da lahko žajbljeve liste uporabljamo pri premočnem znojenju.

Vpliv na krvni sladkor in holesterol

Študije, ki so jih izvedli znanstveniki, so pokazale, da ima žajbelj pozitiven vpliv tudi na krvni sladkor. Če veste, da ste pojedli nekaj, kar vam poviša sladkor, bo žajbelj deloval preventivno. V tem primeru pa ne pozabite pojesti tudi nekaj zelenjave. Žajbelj naj bi pomagal tudi pri zmanjševanju slabega holesterola in izboljšanju spomina. Zato je nepogrešljiv v času izpitnega obdobja, mature in nasploh takrat, ko moramo biti zbrani.

Pri vnetjih poparek, pri znojenju tinktura

Suhe liste prelijemo z 200 mililitri vrele vode in počakamo deset minut, nato pa precedimo in nekoliko ohladimo ter uporabimo pri izpiranju oziroma grgranju. Kadar želimo omiliti premočno znojenje, si pripravimo tinkturo. Pripravimo jo tako, da deset gramov žajbljevih listov 10 dni namakamo v 100 gramih 50-odstotnega alkohola. Nato precedimo in zaužijemo 75 kapljic dnevno, razredčenih v vodi. Lahko si pripravite tudi poparek, a je manj učinkovit, in sicer gram posušenih listov prelijemo z 150 mililitri vrele vode. Pijemo enkrat do največ trikrat na dan. Uživanje naj traja vsaj štiri tedne. 

Žajblja ne pijte z mlekom

Omenili smo, da v žajblju, podobno kot v pelinu, navadnem vratiču in ameriškem kleku, najdemo tujon. Tujon je pri rednem in dolgotrajnem uživanju lahko nevaren, saj povzroča zasvojenost, zato dolgotrajno uživanje alkoholnih izvlečkov iz žajbljevih listov ni priporočljivo. Prav tako poparka žajbljevih listov ne mešajte z mlekom, saj vsebuje mlečne maščobe, v katerih je tujon dobro topen in povzroča zasvojenost, čez čas pa kronično zastrupitev. Vodni izvlečki in poparki iz žajbljevih listov tujona ne vsebujejo, saj se ta v vodi ne topi.

M. K.
Foto: Dreamstime

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava