FOTO: Jubilej vinogradnikov DV Vinji Vrh - Bela Cerkev

11.6.2024 | 14:40

V petek, 7. junija, so na trgu v Beli Cerkvi pripravili akademijo ob 20-letnici delovanja Društva vinogradnikov Vinji Vrh – Bela Cerkev.

FOTO: Jubilej vinogradnikov DV Vinji Vrh - Bela Cerkev
FOTO: Jubilej vinogradnikov DV Vinji Vrh - Bela Cerkev

Na začetku akademije je solist Darko Vidic zapel pesem En starček je živel ob harmonikarski spremljavi Dušana Kotarja. Akademije so se udeležili številni obiskovalci, predstavniki vinogradniških društev, gospod župan mag. Marjan Hribar, cvičkova princesa Blažka Ilovar ter drugi gostje. Prireditev je vodila domačinka Cvetka Peterlin, ki je na začetku akademije pozdravila vse prisotne z besedama Na zdravje.

S pesmima Veseli kletar in Hej, prijatelj, dvigni čašo se je predstavila pevska skupina Babice in dedki. Vse zbrane je pozdravil in nagovoril Jože Košak, predsednik Društva vinogradnikov Vinji Vrh – Bela Cerkev. Dejal je, da je ponosen na društvo, svoj kraj, vinsko gorico Vinji Vrh, kjer so zasajene in kljubujejo času in naravi žlahtne trte za vino rdečih in belih vinskih sort. V društvu skrbijo za dvig strokovnega znanja svojih članov, organizirajo predavanja, tečaje, posvetovanja in seminarje, izvajajo promocijo vinogradništva in vinarstva, predvsem vina cviček, izvajajo ocenjevanje vin ter prireditve na območju kraja, občine, regije in države. Aktivno sodelujejo z ostalimi društvi v kraju in občini. Župan mag. Marjan Hribar je čestital vsem članom društva, nekaj besed je namenil izzivom vinogradniškega turizma, razmišlja pa, da bi postavili fontano cvička tudi izven občine, npr. na Dunaju. Na akademiji so spregovorili še Miran Jurak, predsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske, ki je dejal, da imamo dobra vina, kar je plod prizadevanj naših društev. Pozdravila in nagovorila vse prisotne pa je tudi nova 25. cvičkova princesa Blažka Ilovar.

V kulturnem programu, naj ponovimo, so se predstavili: pevska skupina Babice in dedki, harmonikarji Klemna Hribarja, solist Slovenskega okteta Darko Vidic ob harmonikarski spremljavi Dušana Kotarja, vokalna skupina Lilith iz Šentruperta, harmonikar Jože Gotlib s prijateljema Klemnom in Milanom. Sledile so pozdravne besede gostov. Med njimi je bila tudi cvičkova princesa Blažka Ilovar iz sosednjega Društva vinogradnikov Šmarjeta. Številni predstavniki društev so se zahvalili predsedniku društva gospodu Jožetu Košaku za njegovo brezpogojno predanost društvenim aktivnostim, povezovanju članov, idejam za dobrobit društva in dragocen čas, ki ga nameni dejavnostim društva in članom. Domače društvo se je zahvalilo tudi gospodu Ladiju Turku, ki je oral ledino in še danes aktivno in z največjim zanosom in bogatim znanjem deluje v društvu. Ob koncu akademije so vsi skupaj nazdravili s penino ob vinjevrški pogači in druženje nadaljevali pod kozolcem ob zvokih domače Godbe na pihala Šmarješke Toplice, Dolenjskih veseljakov in vokalne skupine Lilith.

Helena Murgelj

Galerija

_jubilej (01)
_jubilej (02)
_jubilej (03)
_jubilej (04)
_jubilej (05)
_jubilej (06)
_jubilej (07)
_jubilej (08)
_jubilej (09)
_jubilej (10)
_jubilej (11)
_jubilej (12)
_jubilej (13)
_jubilej (14)
_jubilej (15)
_jubilej (16)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava