Strokovna ekskurzija: Urh nas opominja

12.6.2024 | 14:00

Načrtovani letošnji načrt izleta smo v KO ZB Žabja vas preoblikovali v strokovno ekskurzijo, saj je to narekovala sama vsebina dogodka. Obisk Spominskega območja Urh, spominske hiše II. grupe odredov v Podlipoglavu, ter Muzeja novejše in sodobne zgodovine.

Strokovna ekskurzija: Urh nas opominja

Le tri desetine udeležencev iz štirih novomeških krajevnih organizacij za vrednote NOB; čeravno smo preko Združenja borcev za vrednote NOB Novo mesto povabili vse njegove organizacije, je bil odziv našemu povabilu za udeležbo dokaj skromen. Kaže, da so mnogi člani v KO kljub našemu zaprosilu ostali neobveščeni.

Za pomoč pri pripravi in sprejemu v Spominskem območju Urh se moramo še enkrat zahvaliti tov. Julki Žibert, predsednici MO za vrednote NOB Ljubljana, ki smo ji tudi čestitali za nedavno podeljeni naziv častne meščanke Ljubljane. Enako tudi dr. Martinu Premku za strokovno vodstvo po območju, tov. Miji Kocjančič, predsednici KO ZB za vrednote NOB Zadvor Sostro in tov. Jožetu Martiniju.

Spominsko območje Urh nam je zgodovinar Premk podrobno predstavil, kot zna le on. Mežnarija, katere kleti vzbujajo vrh, ko se spustiš vanje, cerkev in lipi v bližnjem gozdu so bila prizorišča vojnih zločinov, postavljenih v časovni in vsebinski zgodovinski okvir. Nekaj pripadnikov lažnega Štajerskega bataljona, ki je po razkrinkanju njihovih pobojev pobegnilo iz Šentjošta pod Gorjanci, je svoje zverinstvo nadaljevalo na Urhu.

Pobočja Pugleda in Janč ter bližnjih gričev, povezanih z ozkimi dolinami, so bila teren prvih partizanskih enot leta 1941. Medvojno zgodovino teh krajev nam je v njihovi spominski hiši, poimenovani tudi Pugled, ob prigrizku dobrodošlice predstavila Mija, neumorna predsednica krajevne organizacije. Njen predhodnik nas je pospremil do nekaj impozantnih spomenikov vojnega časa.

Po vsestransko odličnem okrepčilu v gostilni Pri Micki smo si morali vzeti več časa za voden ogled razstav o slovenski zgodovini od obdobja pred 1. svetovno vojno pa vse do današnjih dni. Dvourno odlično vodenje s poudarkom na zgodovini 2. svetovne vojne je bilo večini veliko dopolnilo sicer širokega znanja tega obdobja, zahvaljujoč prav vodnikovemu znanju in predstavitvi.

S simbolnimi darovi smo se zahvalili našim gostiteljem in jim posredovali publikacije Naše besede. Prijazni in neposredni so bili, preprosti v svojih besedah in dejanjih, ki se volontersko razdajajo vsem, ki želijo dopolniti svoje vedenje o dogodkih, ki jih pozabi časa obuja naša organizacija. Tudi zato smo jih že ob slovesu povabili, da lahko spoznajo naše kraje pod Gorjanci, od koder je nekaterim morilcem po razkritju t. i. Štajerskega bataljona uspelo pobegniti v postojanke na Urha in zaselkov v dolini.

Unikaten izdelek enega od udeležencev ekskurzije je že izdelan. Kot spominek ga bo dobil vsak udeleženec, enako pa tudi naši gostitelji. Resnično smo jim hvaležni!

Tone Murgelj

Galerija

_zzUrh (1)
_zzUrh (2)
_zzUrh (3)
_zzUrh (4)
_zzUrh (5)
_zzUrh (6)
_zzUrh (7)
_zzUrh (8)

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (3)

12.6.2024+7     + (7)     – (0)     Oceni Jožko 

"Slovenec že mori Slovenca, brata". Usoda naroda, ki bi se ponovila ob prvi pravi priliki. Se vzorno skrbi za to ...

12.6.2024+1     + (5)     – (4)     Oceni Ivan Janez 

Res je, da so mnogi že spregledali vaše zablode, zato je bil odziv vašemu povabilu za udeležbo tako skromen.

27.6.2024+4     + (4)     – (0)     Oceni Lojzekov stric 

Komunistični zločinci so bili zelo krvocni

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava