DL: Jan Berus in mešane borilne veščine - Zdaj ga lahko gledajo tudi domači

12.6.2024 | 13:00

Mešane borilne veščine so zelo priljubljen in vznemirljiv borilni šport, pri katerem je dovoljeno skoraj vse, od udarcev z nogami in rokami do davljenja. Nase je nedavno opozoril Dolenjec Jan Berus, ki je na borilnem spektaklu FNC 15 v ljubljanskih Stožicah že v prvi rundi premagal veliko izkušenejšega Jovana Kandića. Čeprav je imel Srb za sabo že deset profesionalnih dvobojev, ni bil kos 22-letnemu Berusu, ki se je šele tretjič boril med profesionalci. Znova je potrdil, da velja za enega najobetavnejših slovenskih borcev v mešanih borilnih veščinah.

Jan Berus velja za enega najobetavnejših slovenskih borcev v mešanih borilnih veščinah. (Foto: R. N.)

Jan Berus velja za enega najobetavnejših slovenskih borcev v mešanih borilnih veščinah. (Foto: R. N.)

S trenerjem Alenom Štritofom, ki je nekoč tudi sam tekmoval in v Trebnjem vodi svoj klub Fearless Fighters Gym, sta proti Kandiću naredila načrt, da prvi dve ali tri minute borba poteka stoje, nato pa se preseli na tla. Točno tako se je potem zgodilo v kletki v Stožicah. »Na začetku se je srbski borec, ki je imel pred tem pet zmag in pet porazov, dobro upiral, po dobrih dveh minutah in pol pa mi ga je uspelo podreti na tla. Slišal sem njegovo glasno dihanje, ker je bil že nekoliko utrujen. Vedel sem, da sem v boljšem položaju, in z davljenjem mi ga je uspelo premagati,« se dvoboja v polnih Stožicah spominja Berus, ki je še tretjič slavil zmago v prvi rundi, prvič pa je nasprotnik sam predčasno predal dvoboj.

Nanjo se je intenzivno pripravljal več mesecev. Na začetku leta je del treningov opravil na Slovaškem, kjer je treniral tudi z Ludovitom Kleinom, ki sodi med najboljše borce mešanih borilnih veščin na svetu. »Konec februarja sva šla z Alenom še v Novi Sad, kjer sva izkušnje nabirala v klubu, ki ga vodi Nemanja Milošević, sicer tudi zelo dober borec. Zelo veliko sem se tam naučil, zagotovo mi bo to pomagalo pri prihodnjih dvobojih,« je prepričan Berus, ki prihaja iz Ždinje vasi.

PROVOKACIJE ITALIJANA

Profesionalni debi je doživel lani oktobra v Kopru, kjer je premagal vzkipljivega Italijana Alessandra Rossija. Ta je na uradnem fotografiranju pred dvobojem zakuhal manjši incident, saj je grobo in močno odrinil Berusa, ta pa se je na provokacijo odzval zelo mirno in zrelo za svoja leta. Italijanu je kasneje v kletki vrnil z obrestmi, dvoboj pa je moral sodnik predčasno prekiniti. Podobno je bilo tudi mesec dni pozneje v Trebnjem, ko je že po dobrih 40 sekundah ugnal Slovenca Žana Marolta.

Zmage mu odpirajo vrata do novih dvobojev s še močnejšimi nasprotniki. Konec maja ga čaka nastop v Mariboru, kjer slovenska organizacija Valhalla Fight Night že devetič organizira borilni dogodek. Na nasprotnika še čaka.

PRED TEHTANJEM V SAVNO

Že od mladih nog je predan športu. Najprej je treniral karate, a je pogrešal več fizičnega stika, zato se je odločil za mešane borilne veščine. Tekmoval je v amaterski kategoriji, lani pa je prešel med profesionalce. »Že prej sem imel ponudbe, vendar nisem imel dovolj samozavesti. Poleg tega za sabo nisem imel prave ekipe. Zdaj jo imam, pod Alenovim vodstvom zelo dobro treniram, napredujem, na vsak dvoboj se zelo dobro pripravimo,« poudarja Berus.

Pred vsakim dvobojem ga čaka obvezno tehtanje. Nastopa v kategoriji do 77 kilogramov, in kot pravi, je lovljenje teže včasih kar podvig. »Pred zadnjim tehtanjem za obračun s Kandićem sem imel še en dan prej nekaj kilogramov preveč. Šel sem tudi v savno, da sem se dobro preznojil in iz telesa spravil vodo. Zelo je pomagalo. Po tehtanju pa sem moral poskrbeti, da sem znova na pravilen način vase spravil hranilne snovi, ki jih telo še kako potrebuje. Če to delaš napačno in prehitro, imaš potem med borbo lahko težave,« razlaga Berus.

NE GRE ZA SUROVO PRETEPANJE

Čeprav je ta šport čedalje bolj priljubljen, nekateri še vedno menijo, da gre le za surovo pretepanje. A kot pravi Berus, so mešane borilne veščine skupek športov, kot so judo, boks, jiu-jitsu, kikboks in tajski boks. »Res je videti nasilen šport, vendar je zelo kompleksen in zanimiv. Med borci večinoma vlada veliko spoštovanje. Za vsak dvoboj se intenzivno pripravljamo več mesecev. Zavedamo se, da ima lahko vsaka najmanjša napaka tudi usodne posledice. Tudi ta šport zahteva veliko samodiscipline, prav tako je pomembna dobra psihološka pripravljenost. Ko sem v Stožicah hodil proti kletki, me je prešinila misel, kaj pa, če bom nokavtiran. A sem se takoj osredotočil na pozitivne misli. Vedel sem, da sem dobro treniral, zaupal sem si, da bom zmagal,« je bil pred zadnjim dvobojem samozavesten Berus, ki velja za vsestranskega borca. Dobro se zna boriti stoje in tudi na tleh, a se zaveda, da ima še veliko prostora za napredek.

NAPISATI DIPLOMSKO DELO

Domači ga pri tem podpirajo, kar mu zelo veliko pomeni. Na amaterskih dvobojih ni želel, da ga gledajo v živo, zdaj pa mu to ne pomeni več takega bremena. Želi se prebiti med najboljše borce na svetu in da bi od tega lahko tudi živel. Trenutno je zaposlen v domačem mizarskem podjetju, zato lažje usklajuje treninge in vse druge obveznosti pred dvobojem. Letos si je zadal tudi napisati diplomsko delo, da bo pridobil naziv inženir lesarstva.

Članek je bil objavljen v aprilski tiskani številki Dolenjskega lista

Rok Nose

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava