Lokalno.si
© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Recept: Bela pica ali fokača


Revija Liza Maja Foto: Freepik
15. 6. 2024, 13.40
Posodobljeno
17. 06. 2024 · 07:21
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

_zzzpb__1_.jpg

Fokača je ploščat italijanski kruh, pečen v pečici, ki je po stilu in teksturi podoben pici, le nekoliko debelejši in z več olivnega olja. Ponekod se imenuje »pizza bianca« (bela pica). Fokačo lahko postrežemo kot prilogo ali kot sendvič.

_zzzpb__2_.jpg

Sestavine:

20 g svežega kvasa
320 ml vode
500 g navadne moke
10 g soli
2 žlici olivnega olja
150 g češnjevih paradižnikov
60 g zelenih oliv brez koščic
60 g črnih oliv brez koščic
sveža ali suha zelišča (origano, timijan, bazilika)
4 žlice olivnega olja

Postopek priprave

Kvas zdrobimo v skledo, zalijemo z mlačno vodo in mešamo, dokler se kvas ne raztopi. Nato dodamo dve žlici moke, dobro premešamo in pustimo počivati približno 5 minut.

V večji posodi zmešamo moko, sol in olje ter postopoma vmešamo raztopljeni kvas z vodo. Naredimo mehko testo in ga pustimo vzhajati na toplem približno 40 minut.

Testo naj se podvoji. Nato testo razvaljamo in zgnetemo. Razrežemo na pol in iz vsakega dela testa razvaljamo oval.

Položimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Nato v testo stlačimo prepolovljen paradižnik in olive ter potresemo z zelišči. Premažemo z oljem in pečemo na 200 °C približno 15 minut.

cloud

Trenutno

13 °C

Oblačno

četrtek, 8. 5

Deževno

9 / 13 °C cloud-rain

petek, 9. 5

Deževno

7 / 14 °C cloud-rain

sobota, 10. 5

Delno oblačno

7 / 17 °C cloud-sun

7-dnevni obeti


© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o.

Vse pravice pridržane.