Vam izpadajo lasje?

20.6.2024 | 12:30

Lasje so simbol posameznikove identitete in izraz tako javnega kot zasebnega jaza posameznika. Dejstvo, da se ljudje, tako moški kot ženske, bojimo izpadanja las oziroma plešavosti, torej ni presenetljivo. Po večini je izpadanje las sicer normalen pojav, saj se lasje tako obnavljajo, lahko pa je tudi posledica bolezenskega dogajanja. Morebitna bolezenska stanja je zato treba prepoznati, opredeliti in primerno zdraviti.

Foto: Shuterstock

Foto: Shuterstock

Lasje rastejo iz lasnih mešičkov (foliklov), ki jih je na lasišču od 100 tisoč do 150 tisoč. S človeškega lasišča normalno izpade do 100, v nekaterih obdobjih tudi do 150 las na dan, kar je posledica končanega rastnega cikla vsakega lasu. Ko ta izpade, ga v lasnem mešičku nadomesti nov las in rastni cikel se spet začne. Nekoliko povečano izpadanje pa lahko pričakujete vsakih nekaj let, ko je večji del las v zaključku svojega rastnega ciklusa. To naj bi trajalo nekaj tednov in se, če smo zdravi, umirilo samo od sebe. Lasje običajno močno izpadajo tudi ženskam po porodu, vendar naj bi se takšno stanje umirilo v šestih mesecih in minilo brez posledic. Obstajajo pa tudi številni drugi vzroki za izpadanje las, kot so stres, prirojene lastnosti, nekatera bolezenska stanja, hormonska dogajanja, tako imenovano brazgotinjenje, poškodbe, težave s ščitnico, pomanjkanje železa, jemanje nekaterih zdravil in kontracepcijskih tablet itd.

Ženske »napade« deset let pozneje kot moške

Za plešavost so pogosto krivi moški spolni hormoni, vendar ti delujejo tako na moške kot na ženske. Gre za tako imenovano androgensko alopecijo oziroma moško plešavost, ki je sicer dedna, lasje pa začnejo postopoma izpadati že v puberteti. Razlika med moškimi in ženskami pri tem pa je, da je izpadanje las pri moških običajno opazno veliko prej kot pri ženskah. Kar četrtina moških namreč začne vidno izgubljati lase že pri 25 letih, medtem ko ženske to prizadene šele deset let pozneje. Androgenska alopecija se pri ženskah po navadi kaže nekoliko drugače kot pri moških: izraziteje se začne pojavljati šele po menopavzi, v mlajših letih pa je navadno blago izražena. Tudi vzorec izpadanja las se pri ženskah pokaže drugače: razredčenje lasišča je opazno v sredini lasišča, medtem ko je gostota las spredaj, ob straneh in na zatilju večja. Ta vrsta čezmernega izpadanja las pri ženskah skoraj nikoli ne pripelje do popolne pleše, temveč gre le za bolj ali manj izraženo razredčenje lasišča in stanjšanje ter krajšanje las.

Kdaj je potreben obisk zdravnika

Šopi las na vzglavniku, krtači ali glavniku, v kopalni kadi in na oblačilih, na lasišču pa manjši omejeni predeli brez las, rdečina, luščenje, srbenje, otekanje … Če vse našteto ne mine samo po sebi v nekaj tednih, je čas za obisk zdravnika. Najprej je treba poiskati vzrok za težave, saj je zdravljenje odvisno od tega. Zlasti pri ženskah je velikokrat treba opraviti pregled hormonskega dogajanja ter se dodatno posvetovati še z endokrinologom in ginekologom. Za zdravljenje običajnih oblik čezmernega izpadanja las dermatologi večinoma uporabljajo registrirana lokalna in sistemska zdravila, za delovanje katerih pa je potreben čas (običajno šest mesecev ali več). Uspešnost zdravljenja se po navadi najprej zazna tako, da se opazi zmanjšanje izpadanja, šele nato lahko vidimo prve znake rasti novih las. Če gre za obliko izpadanja las, pri kateri so dlačni mešički že tako močno poškodovani, da sčasoma odmrejo, pa tovrstno zdravljenje ne deluje, saj lasje tako ne morejo več rasti. Dermatologi zato svetujejo ljudem, da se po pomoč zaradi čezmernega izpadanja las obrnejo čim prej. Kajti čim dlje traja, tem slabši so pričakovani uspehi zdravljenja. Če na lasišču opazite redčenje las, čim prej obiščite dermatologa, da bo ugotovil, za katero vrsto izpadanja las gre, in vam predpisal zdravljenje.

HITRI NASVETI ZA ZDRAVE LASE

- Uživajte zdravo in uravnoteženo hrano z vitamini, minerali in beljakovinami.

- Izogibajte se premočnemu česanju, tupiranju, ščetkanju, sušenju s prevročim zrakom, uporabi likalnika za ravnanje las.

- Izogibajte se UV-žarkom, sončni svetlobi, onesnaženemu zraku, morski oziroma slani in klorirani vodi, izogibajte se preveč agresivnim kozmetičnim izdelkom in agresivnim postopkom za nego las.

ALI STE VEDELI?

Gostota las oziroma številno lasnih mešičkov se razlikuje glede na posameznikovo barvo las. Ljudje s svetlimi lasmi jih imajo največ, približno 140 tisoč, vendar so ti tudi najtanjši. Drugi so črnolasci s približno 100 tisoč lasnimi mešički. Ljudje z rjavimi lasmi jih imajo na glavi povprečno 90 tisoč, rdečelasci pa le 80 tisoč.

Plešavost je dedna. Verjetnost, da bo moški plešast, če je (bil) plešast že njegov oče, je precej velika, vendar imajo pri tem pomembno vlogo tudi materini geni – če se plešavost pojavlja tudi v njeni družini, se ta verjetnost še poveča.

Nina Kovač / Revija Bodi zdrava

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava