Lokalno.si
© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Pivo in čokolada: Pivski čokoladni narastki (recept)


Revija Dober tek
11. 7. 2024, 12.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

_zzrecept.jpg

Prava čokoladna poslastica za kakšno deževno popoldne - saj ga bomo dočakali tudi v tem poletju ...

##IMAGE-4000101##

Sestavine

150 g masla in še malo za modelčke


200 g temne čokolade (70 % kakava)
dober ščep soli
90 g rjavega sladkorja
3 velika jajca
0,9 dl guinnessa ali drugega stouta
topljena ali sladka smetana ali maskarpone, ko postrežemo (po želji)

Priprava

Štiri modelčke velikosti 9 x 5 cm namažemo z maslom. Maslo, grobo narezano čokolado in sol damo v nepregorno skledo. Postavimo jo na majhno kozico, v kateri čisto rahlo vre voda, in mešamo, dokler se čokolada ne stopi. Odstavimo z ognja in pustimo, da se malo ohladi.

Sladkor in jajca damo v veliko skledo in z električnim mešalnikom stepamo, da je masa svetla, skoraj podvoji prostornino in je dovolj gosta, da v njej ostanejo sledi, ko dvignemo metlice mešalnika. Nežno vmešamo stopljeno čokolado in pivo. Maso z žlico razdelimo v modelčke in za 1 uro postavimo v hladilnik. Pečico segrejemo na 200 °C in na zgornje vodilo postavimo velik plitev pekač, da se razgreje.

Modelčke postavimo na pekač in pečemo 18 minut. Narastke vzamemo iz pečice in jih pustimo stati kakšno minuto, nato jih postrežemo, po želji z žlico smetane ali maskarponeja


© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o.

Vse pravice pridržane.